Akademik

TÖMER’den "Dünyayı Gönül Gözüyle Görmek: Aşık Veysel" Konferansı

Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından düzenlenen “Dünyayı Gönül Gözüyle Görmek: Aşık Veysel” adlı konferans, halk ozanı Aşık Veysel’in edebi ve müzikal mirasını anmak amacıyla gerçekleştirildi.

Mühendislik Fakültesi Hamit Çepni Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, Kastamonu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı konuşmacı olarak yer aldı. Programa, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mustafa Karaca, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, Aşık Veysel’in hayatını, eserlerini ve Türk halk edebiyatındaki önemini ele aldığı konuşmasında, “Bugün burada, Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin davetlisi olarak bulunuyorum. 'Gönül Gözüyle Dünyayı Görmek: Aşık Veysel' başlıklı bir konferans için buradayım. Aşık Veysel, Cumhuriyet tarihimizin hem Türkiye'de hem de dünya çapında tanınmış büyük bir aşığıdır, halk şairidir. Kendisi, iki gözünü kaybetmesine rağmen dünyayı tüm renkleriyle ve tüm güzellikleriyle ve tabii zorluklarıyla da yaşayabilmiş bir aşıktır. Bunu da deyişlerine dökebilmiş bir aşıktır. Dolayısıyla da hem yaşadığı dönemde hem günümüzde ilgi odağı olmaya devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Aşık Veysel’in şiirlerinde işlediği önemli temaları vurgulayan Doç. Dr. Küçükbasmacı, “Şiirlerinde işlediği konular; barış, hoşgörü, vatanseverlik, Türklük, birleştiricilik, 72 millete bir gözle bakmak, adalet gibi hepimizin her zaman ihtiyacı olduğu konuları işlemiştir. Bu evrensel bakış açısı dolayısıyla da geçtiğimiz yıl, 2023’te, UNESCO vefatının 50. yıl dönümünü Aşık Veysel yılı olarak ilan etti. Cumhurbaşkanlığımızın da destekleriyle geçtiğimiz yıl, Aşık Veysel yılı olarak andık. Bu program da bunun bir devamı. Aşık Veysel'in dediği gibi, 'Dostlar beni hatırlasın' diyor. Böyle bir duası, bir dileği var. Bugün dostlarla, Kastamonu Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi olarak, Aşık Veysel’i anmak, hatırlamak ve onun bize söylediklerini bir daha tefekkür etmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Konferansta, Aşık Veysel’in eserlerinin Türk halk edebiyatındaki yeri ve sanatçının derin insan sevgisi ile doğa ve yaşam anlayışı detaylı bir şekilde incelendi. Aşık Veysel’in yaşamında karşılaştığı zorlukların, bu tecrübelerin onun türkülerine nasıl etki ettiği ve eserlerinde nasıl şekillendiği üzerinde kapsamlı bir değerlendirme yapıldı.

Konferansın ardından, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından sunulan Aşık Veysel türküleri dinletisi, katılımcılara duygusal anlar yaşattı. TÖMER öğrencileri de bu etkinlik aracılığıyla Türk kültürünün derinliklerini ve zenginliklerini daha yakından keşfetme fırsatı buldu.