Şehir

Tüm Türkiye’de 11 milyon fidan toprakla buluştu

Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen "11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" programı kapsamında Karabük Üniversitesinde yüzlerce fidan toprakla buluştu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan "Geleceğe Nefes" seferberliği çerçevesinde 11 Kasım saat 11.11'de 11 milyon fidan, Türkiye'nin 2023 noktasında toprakla buluşturuldu. Guiness Rekorlar Kitabı'na girmesi için Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı 11 Kasım'da 11 Milyon Fidan Dikme etkinliğinin Karabük’te ki en önemli ayaklarından birisi de Karabük Üniversitesi oldu. Karabük Üniversitesi Demir Çelik Kampüsü'nde belirlenen fidan dikim alanında 37 farklı türde 600’e yakın fidan dikildi. Törene Vali Fuat Gürel ve eşi Özlem Aras Gürel, Karabük Milletvekilleri Niyazi Güneş ve Cumhur Önal, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Vali Yardımcısı Muhittin Gürel, Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Şahin, Karabük İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Jandarma Komutanı J. Kdm. Albay Ali Sefa Yılmaz,  protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar, ormancılar, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. Vali Fuat Gürel Törende konuşan Vali Fuat Gürel, 11 milyon fidan etkinliğiyle Türkiye’de önemli bir rekora imza atıldığını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ülkemizin 81 vilayetinde 2023 noktada ilimizde de altı noktada 11 milyon fidanı toprakla buluşturacağız.  Üç saat içerisinde bu 11 milyon fidan inşallah toprakla buluşacak ve dünyada bir rekoru sağlamış olacağız. Güzelliklerde rekor denemek çok önemlidir. Bu gerçekten önemli ve 2023 noktası da çok önemli. Cumhuriyetimizin 100. yılına atıfta bulunarak böyle bir rekor denemesi yapılıyor, gerçekten çok değerli. Geleceğimize daha yeşil bir Türkiye bırakmak hepimizin amacı. Gelecek nesillere çok güzel bir Türkiye bırakırken yeşil bir Türkiye bırakmış olacağız.” Karabük Milletvekili Cumhur Önal Karabük Milletvekili Cumhur Önal, konuşmasında fidan dikiminin öneminden söz ederek,  “Nasıl gelecekte iyi beyinler elde etmek istiyorsak, bugünden çocuklarımızı en güzel eğitim araçlarını, imkanlarını kullanarak yetiştirmek zorundaysak; güzel bir hava ve iyi şeyler elde etmek istiyorsak ta, meyvelerinden yararlanmak istiyorsak ta o zaman bugün fidan dikmemiz gerekir. Cumhurbaşkanımızın himayesinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu 11 milyon fidan dikiminin saat 11.11 de 67 bin fidan ilimizde dikilecek. Bu törenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu güzel çalışmanın gelecekte çok güzel meyvelerinin olacağını da bugünden görüyorum.” şeklinde konuştu. Karabük Milletvekili Niyazi Güneş Karabük Milletvekili Niyazi Güneş ise gerçekleştirilen etkinliğin ileriye dönük bir çalışma olduğunun altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti: “Yapılan iş gerçekten güzel bir iş. İleriye dönük, hayatımıza dönük bir çalışmayı yapacağız. Fidan dikimi, ağaç dikimi, bildiğiniz gibi bizim inanç sistemimize de çok önemli bir yeri var. O bakımdan bir fidan dikilmesi bir nefes, bir hayat bunlar önemli şeyler.Sembollerde önemlidir ama bir şey daha önemlidir; yaptığımızın bu işin bir de takibi gerekiyor. Yani sadece bugün bu sembol işimizi yerine getirirken işimizi yapacağız ama bundan sonrada bu diktiğimiz fidanların bakımını yapmak durumundayız. Yaşatılmasını yapmak durumundayız. Hayata kazandırılması konusunda gereken titizliği de göstermek durumundayız." Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat Rektör Prof. Dr. Refik Polat, etkinliğin Karabük Üniversitesinde düzenlenmesinden dolayı memnuniyeti dile getirerek, "Karabük Üniversitesi olarak biz, temiz enerjiye verdiğimiz önemden her yerde bahsediyoruz. Üniversitemizin aydınlatılmasından tutunda bir çok işte güneş enerjisinden faydalanıyoruz. İnşallah bu ağaç dikme töreni de burada olması hasebiyle bize daha da güç verecektir. Karabük Üniversitesi kurulduğundan beri yüz binlerce ağaç bu alanlarda dikildi. Bizim üniversitemizin bir özelliği var biliyorsunuz;  üniversitemize gelen her konuk adına bir ağaç dikilir ve kendisine bir ağaç dikme sertifikası verilir. Herkesin bir ağacı vardır burada, inşallah bu geleneği de sürdüreceğiz." şeklinde konuştu. Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Şahin Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Şahin ise konuşmasında etkinliğin  ülkemizde ağaç sevgisini geliştirmek ve çevre farkındalığını yaratmak amacıyla düzenlendiğini belirterek, "Bulunduğumuz sahada 37 farklı türde 600’e yakın fidan dikilecek. Karabük ilimizde toplam 67 bin 700 adet fidan dikilecek. Bu etkinlikler Safranbolu ilçemizde, Ovacık ilçemizde, Eskipazar ilçemizde ve Yenice ilçemizde de gerçekleştirilecek." diye konuştu. Konuşmaların ardından Vali Gürel, Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, Karabük Milletvekili Cumhur Önal, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, protokol üyeleri ve katılımcılar, belirlenen fidan dikme alanına 600 fidanı toprakla buluşturarak can suyunu verdiler.