Akademik
"Türkiye kompozit malzeme pazarı 1,5 milyar Avro'ya ulaştı"
"Türkiye kompozit malzeme pazarı 1,5 milyar Avro'ya ulaştı"
1. Uluslararası Hafif Alaşımlar ve Kompozit Malzemeler Sempozyumu Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Hamit Çepni Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumun açılışına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kutluğ, Fakülte Dekanları, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Kongrede bir selamlama konuşması yapan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat katılımcılara teşekkür ederek, tekrar uluslararası bir kongrede birlikte olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Karabük Üniversitesinin uluslararası kongreleri düzenleme noktasında belirli bir seviyeye ulaştığının altını çizen Rektör Polat, "Bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen başta Prof. Dr. Bilge Demir olmak üzere herkese teşekkür ederim." ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda Rektör Polat, "Kongrenin konusu alaşımlar ve kompozitler. Bu konu burada tüm bilimsel boyutlarıyla tartışılacak. Dünya artık daha sağlam ve hafif kullanım eşyalarına doğru ilerliyor. Kongrenin bu konuların tartışılacağı güzel bir organizasyon olmasını temenni ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
Kongrenin açış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilge Demir, "Akademik yönü güçlü ve üniversite sanayi iş birliği içerisinde bir sempozyum yapma iradesi ile yola çıktık. Sempozyum ekibimiz kartopu misali zaman içerisinde oldukça büyük bir aileye dönüştü. Organizasyon komitesini farklı üniversitelerimizden oluşturarak yaygın ve homojen bir yapılanma sağlamaya çalıştık. " dedi.
1.Uluslararası Hafif Alaşımlar ve Kompozit Malzemeler Sempozyumu'na yaklaşık 17 ülkeden 397 bildiri ile 667'si Türkiye'den 70'i yurt dışından olmak üzere 737 bilim insanının diretk veya dolaylı katılımının sağlandığı bilgisini veren Prof. Demir, ayrıca sempozyumda sunulan bildirilerin uluslararası akademik dergilerde yayımlanacağını söyledi.
Konuşmasında hafif alaşımlar ve kompozitler hakkında yapılan yeni çalışmaların sağladığı faydalar hakkında da bilgiler veren Prof. Demir şöyle konuştu: "Yapılan yeni çalışmalar ve sağlanan gelişmeler ile hafif alaşımlar ve kompozit malzemeler dayanımın özgül ağırlığa oranı açısından çok önemli avantajlar sağlamakta bizleri yeni kapılar ve imkanlar açmaktadır. Ağırlıkta hafif malzemeler olarak ifade ettiğimiz bu malzemeler ekolojik ve tasarım harikası yapıtlar üretmemize sınırları zorlamamıza imkan vermektedir."
Tolga Kutluğ: Kompozit sektörü Türkiye'de, Avrupa ve Dünya büyüme oranının üzerinde bir büyüme göstermektedir.
Kongrede sunum yapan Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kutluğ, Türkiye kompozit sektörünün orta ve büyük ölçekli 180 şirket, kısmen kompozit işi yapan 700-800 şirket ve yaklaşık 8 bin 200 çalışanı ile katma değeri yüksek ürünler üreten bir sektör konumunda olduğunu söyledi. Türkiye kompozit malzeme pazarının 1,5 milyar Avro ve 280 bin tonluk hacme ulaştığını ifade eden Kutluğ, "Kompozit sektörü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ikame malzemelerden pay alarak büyümektedir." dedi.
Kompozit sektörünün büyüme oranları hakkında da bilgiler Kutluğ şunları söyledi: "Kompozit sektörü Türkiye'de, Avrupa ve Dünya büyüme oranının üzerinde bir büyüme göstermektedir. Türkiye kompozit sektörü dünyadaki global ekonomik gelişmeler paralelinde ve ülke dinamiklerinin de etkisi ile diğer sektörlerde olduğu gibi hızlı ve uzun soluklu bir gelişme göstermiştir. Geçtiğimiz yıllarda dönemin ekonomik durumuna bağlı olarak Türkiye'de yüzde 8 ile 12 arası bir büyüme görülmüştür. 2017 yılında gerçekleşen büyüme ise yüzde 6 olmuştur."
Kompozit tüketim miktarlarının dünyada bir gelişmişlik kriteri olarak kabul edildiğini paylaşan Kutluğ, "Kişi başı düşen kompozit tüketim miktarlarına bakıldığında ülkemizin önünde önemli fırsatların ve olanakların olduğu ortaya çıkmaktadır. Dünya'da 4-10 kg arasındaki bir dağılım izleyen bu miktar, ülkemizde 3,5 kg düzeyindedir. Dünyada 6,9 € olan kg fiyatı ise ülkemizde 5,3 € düzeyindedir." şeklinde konuştu.
"Hacimsel olarak değerlendirildiğinde, ülkemizde kompozit ürünler en çok boru-tank-altyapı (%36), taşımacılık-otomotiv (%24) ve yapı-inşaat (%21) sektörlerinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır." diyerek konuşmasına devam eden Kutluğ, "İleri teknoloji ürünlerin ülkemizde üretilmesinin hızlanması ile birlikte, özellikle rüzgar enerjisi, uzay ve havacılık ile elektrik ve elektronik sektörlerinde daha fazla miktar ve oranda kompozit malzeme kullanımının gerçekleşmesi beklenmektedir." dedi.
Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kutluğ konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Kompozit sektörü katma değeri yüksek ürünler ürettiği ve yarının malzemesi olduğu için ülkemiz açısından çok önemli bir sektördür. Hükümet, yerel yönetimler, yatırımcı kuruluşlar ve sanayicilerin malzeme alımlarında geleneksel malzemeler yerine daha hafif, daha uzum ömürlü, daha yüksek mukavemetlere sahip, daha çağdaş çözümler sunan kompozit malzeme alternatiflerini aramaları hem kendileri len de ülke ekonomisi açısından yararlı olacaktır. Bugün tüm dünyada gerek havacılık ve uzak sektöründe, gerekse de otomotiv sektöründe enerji ve fosil yakıt kullanımının azalması tamamen kompozit malzemelerin bu sektörlere penetrasyonu ile doğru olarak gelişmiştir."
Açılışında Japonya Kindai University'den Dr. Masaaki Nakai ve Massachusetts Institute of Technology'den Dr. Ali Ramazani'nin sunum yaptığı kongre 24 Mart Cumartesi gününe kadar devam edecek.
https://www.youtube.com/watch?v=A39dQdvqB2o&feature=youtu.be