Sağlık

Türkiye'nin İlk Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest'te Ödüller Sahiplerini Buldu

Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye'nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest kapsamında gerçekleştirilen Sağlıkfest Sağlık Model Tasarım Yarışmaları’nda dereceye girenler ödüllerini aldı.

Türkiye’nin milli sağlık bilimleri hamlesi vizyonu doğrultusunda Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Sağlıkfest’in kapanış programı ve Sağlıkfest Sağlık Model Tasarım Yarışmaları Ödül Töreni, 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Sağlıkfest ödül törenine Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve eşi Ebru Kırışık, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Ostim Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Müldür, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Karabük İl Protokolü, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, iş insanları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sağlıkfest’in sağlık alanında bilinçlendirme faaliyetlerine katkısını vurgulayarak, “Sağlık alanında bilinçlendirme faaliyetlerini içermesi açısından Sağlıkfest son derece önemli bir rol oynadı. Pek çok insanımıza diyabet hakkında, kanser hakkında, sağlıklı yaşam konusunda, sağlıklı beslenme konusunda, spor yapma konusunda, gıda katkı maddeleri konusunda pek çok farklı alanda bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yerine getirildi. Bunun yerine getirilmesinde hem yerine getiren öğrenci, hocalarımız ve sağlık profesyonellerini hem de bu bilgilendirme bilinçlendirme faaliyetlerinde yer alan vatandaşlarımızın son derece önemli bir iş içerisinde oldukları bilinciyle hastalıklardan korunarak sağlıklı yaşamı öğrenmeleri açısından son derece önemli bir faaliyet olduğunu ifade edebilirim. Bizim Sağlıkfest’teki ana amacımız da buydu. Henüz hastalanmadan insanların hastalıklar hakkında bilinçlendiği, kendisini koruduğu ve sağlıklı bir şekilde yaşadığı bir Türkiye toplumu hedefliyoruz.Bunu sağlamak için en önemli gücümüz, bilgilendirme, bilinçlendirme ve uygulama faaliyetlerini oluşturmaktan ve bu konuda farkındalık kazandırmaktan geçiyor” ifadelerini kullandı.

Sağlıkfest’te 101 proje standının yer aldığını belirten Rektör Kırışık, “Gökçen Yücel Spor Salonumuzda 101 proje gençlerimiz ve serbest kategoriden katılımcılar tarafından tanıtıldı. Projeleri tek tek inceledim; bu konuda proje yapan herkes, gruplar halinde projelerini anlattılar. Birbirinden güzel, birbirinden başarılı ve kaliteli pek çok proje geldiğini gözlemledim. Bu bizim için son derece sevindirici bir gelişme, gençliğimizin enerjisinin, gücünün, hayal gücü kapasitesinin sağlık alanındaki ihtiyaçların giderilmesine ve sorunların çözülmesine adanmış olması son derece büyük ve önemli bir gelişme” diye konuştu.

Prof. Dr. Fatih Kırışık, festivalin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, “Bizi bu süreçte yalnız bırakmayan hocalarımıza, idari personelimize, sponsorlarımıza, bize destek olan doğrudan ya da dolaylı destek olan herkese sonsuz şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum. Hepinize bu büyük hayale ortak olduğunuz, bu büyük hayalin gerçekleşmesine katkı sağladığınız için teşekkürlerimi sunuyorum. Sağ olun, var olun iyi ki varsınız” ifadelerini kullandı.

Lise, önlisans / lisans, lisansüstü ve serbest olmak üzere dört kategori altında toplam sekiz farklı temadaki model tasarım yarışmasına başvuruda bulunan katılımcılar, Sağlıkfest Model Tasarım Yarışmaları’na katılarak insanlığın en temel hakkı olan sağlığın günümüz ve gelecekteki ihtiyaç ve sorunlarına yönelik yenilikçi sağlık modelleri geliştirdi. Türkiye'nin sağlık bilimleri alanındaki potansiyelini sergilemek için önemli bir platform olma özelliği taşıyan Sağlıkfest Sağlık Model Tasarım Yarışmaları'na Lise kategorisinde 72, Önlisans / Lisans kategorisinde 779,  Lisansüstü kategorisinde 156 ve Serbest kategoride 196 olmak üzere toplamda 1.203 başvuru yapıldı.Yapılan başvuruların ardından jüri üyeleri, tasarlanan sağlık modellerini değerlendirerek finalistleri belirledi. Lise, önlisans / lisans, lisansüstü ve serbest kategorilerinde finale kalan takımlar ve bireysel yarışmacılar, 6-7 Kasım tarihlerinde Sağlıkfest'te sunumlarını yaparak sağlık model sunumlarını gerçekleştirdi. Yapılan sunumların ardından jüri üyeleri ödüle layık görülen Sağlık Model Tasarımlarını belirledi.

"Lise" kategorisinde, Sağlıklı Yaşam Model Tasarım Yarışmasında Yeni Nesil Sağlık Takip Sistemi projesi birinci, SignBridge projesi ikinci, Airfast projesi üçüncü oldu.

"Önlisans / Lisans" kategorisinde, Sağlıkta Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Uygulamalar Model Tasarım Yarışmasında MedMind: Bilişsel Engelli Hastalar İçin Güvenli İlaç Takip Aracı projesi birinci, Hayat Saati projesi ikinci, İşitme Engellilerde Yürütücü İşlevin EEG ile İncelenerek Egzersizle Geliştirilmesini Sağlayan Teknolojik Model Tasarımı projesi üçüncü oldu. Sağlıkta Yenilikçi Uygulamalar Model Tasarım Yarışmasında RSVision projesi birinci, Karotid Body Main projesi ikinci, Yara İyileşmesi Üzerine Doğal Polimer İçerikli Yara Kapatıcı Sünger Üretilmesi ve Karakterizasyonu projesi üçüncü oldu. Sağlıkta Teknoloji Kullanımı Model Tasarım Yarışmasında Üriner İnkontinansa Yönelik Mobil Uygulama projesi birinci, Mikroiğne Tabanlı Fenilalanin İzleme Sistemi: Fenilketonüri (PKU) Hastaları İçin Akıllı Beslenme Takibi projesi ikinci, Huntington Teşhisinde Protein Analizi Temelli Tanı Testi projesi üçüncü oldu.

"Lisansüstü" kategorisinde, Sağlık Politikaları Model Tasarım Yarışması'nda İyi Yolculuklar projesi birinci, Yükseköğretim Kurumları İş Sağlığı Hizmetlerinde Psikolojik Güvenliği Önceliklendirme: Akademik, İdari Personel ve Yöneticiler İçin Kapsamlı Bir Yaklaşım projesi ikinci, Tarihinde Tüket, İsrafı Önle projesi üçüncü oldu. Sağlık Eğitiminde Yenilikçi Uygulamalar Model Tasarım Yarışmasında 3 Boyutlu İnguinoskrotal Bölge Modeli ile Cerrahi Eğitim Simülasyonu projesi birinci, Sanal Gerçeklik ile Güvenli Dokunuş: Hemşire Liderli Şifalı Elim Subkutan İlaç Uygulama Eğitimi projesi ikinci, Sanal Hasta Simülasyonu projesi üçüncü oldu.

"Serbest" kategorisinde, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Yöntemleri Model Tasarım Yarışması'nda Yanık Yarasını İyileştiren Merhemin Formülasyonu ve Üretimi (Doğal Kaynakları Kullanılmasıyla) projesi birinci, Şifa El-Mûsikî projesi ikinci, Alzheimer Hastalığında Tunceli Sarımsağı (Allium Tuncelianum) ve Eriha Gülü (Anastatica Hierochuntica)’nin Apoptotik ve Non-Apoptotik (Ferropitozis) Yolaklar Üzerine Etkinliğinin Araştırılması ve Soft Jel Gıda Takviyesi Haline Getirilmesi projesi üçüncü oldu. Sağlıklı Şehir Tasarımı Model Tasarım Yarışması'nda Fam&Fit (Aktif Aile Parkı) projesi birinci, Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesine Yönelik Yapay Zekâ Destekli Bir Sağlık Tesisi projesi ikinci, Aktif Yaşam Rotası projesi üçüncü oldu.

Dereceye girenlerin finalistlere ödüller Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Yarışma sonucunda 8 farklı kategoride toplamda 400 bin TL’lik ödül verildi.

Altın sponsor Özel Medikar Hastanesi adına Dr. Gürol Şahin’e ve Marzinc Marmara Geri Kazanım Sanayi adına Ceyhun Tatar’a teşekkür belgeleri takdim edildi.

Gümüş sponsorlar arasında yer alan Sağlık-Sen adına Durali Baki, Eğitim Bir-Sen adına Serdar Yüce, Saka Demir Çelik A.Ş. adına Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz, Salih Yılmaz Beton İnşaat adına Salih Yılmaz, Land Time Gayrimenkul A.Ş. adına Murat Erkeçoğlu ve 3 Nisan Karabük Bilim ve Araştırma Derneği adına Özcan Büyükgenç’e teşekkür belgeleri verildi.

Bronz sponsorlar arasında Konyalı Etliekmek adına İlyas Erdem, İninal adına Özgür Ulupunar, Koyunlu Mobilya adına Tuğba Yeğin, Yeşilyurt Ar-Ge adına Doç. Dr. Nihat Yılmaz, Doğa Koleji adına Salih Aydın, Lumident Ağız ve Diş Kliniği adına Diş Hekimi Enes Fatih Yeşiloğlu, Mado adına Barış Yılmaz, Yaman Orman Ürünleri adına Sedat Yaman teşekkür belgeleriyle onurlandırıldı.

Diğer sponsorlar arasında yer alan A.C.S Grup Medikal, Seles Medikal, Eynehan Endüstri Yatırım, Namal Yapı İnşaat, Akgünler Otomotiv, Uzuner Gıda, Öz Sağlık İş Sendikası, Safranbolu Özel Eğitim Kurumları, Duymer İşitme Cihazları, Altınkalem Yurt, Anemon Otel, Kanyonvadi Otel, Hadriana Palas Otel, İmren Konak-Lokum, Kardelen Konakları, Safran Gıda Pazarlama, Ali Karakaş Sandalye Fabrikası, Edudent, Ulusoylar Market, Topçuoğlu Restoran, Kardent Limited Şirketleri, Ünal Sigorta Acenteliği, Ofisim 78, İnci Pastanesi, Kilcioğlu Pide, Lati Lokumları, Kayın Su, Bağlar Gazoz, İstanbul Kır Pidesi, Bülent Börekçilik, Kahve Müzesi, UMS Üniversite Kırtasiye, Vize Yayımcılık adına da teşekkür belgeleri sunuldu.

Ödül ve kapanış programı hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.