Akademik
Türkiye’nin İlk Sosyal Bilimler Festivali: Sosyalfest Coşkusu Karabük Üniversitesinde Yaşanacak
Türkiye’nin İlk Sosyal Bilimler Festivali: Sosyalfest Coşkusu Karabük Üniversitesinde Yaşanacak
Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali Sosyalfest’in Lansman Toplantısı Karabük Üniversitesinde gerçekleşti.
Karabük Üniversitesinde yenilikçi ve sorun çözme odaklı yaklaşımlar içeren sosyal model tasarım yarışmaları, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumsal sorunların çözümüne olan ilginin artırılması ve Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesinin oluşumuna katkı sunulması amacıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali Sosyalfest’in Lansman Toplantısı gerçekleşti.
15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen Sosyalfest Lansman Toplantısına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Özbekistan’ın Nemengan ilinde bulunan Unıversty of Business and Science Rektörü Prof. Dr. Boymirzayev Karimjon Mirzaxmedovich ve Rektör Yardımcısı Dr. Zufar Khurramov, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Kartal, KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş, dekanlar, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali Sosyalfest, Türkiye’de milli bir sosyal bilimler hamlesinin başlatılması konusunda ilgili birçok paydaşın katılımıyla gerçekleştirilecek. İlki 2-3 Mart 2024 tarihlerinde yapılacak Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali Sosyalfest, sosyal model tasarım yarışmaları, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşiler, atölyeler ve etkinlikler olmak üzere birçok faaliyete ev sahipliği yapacak. Bu çerçevede düzenlenen Sosyalfest, toplumsal sorunların çözümüne olan ilgiyi artırmak ve Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesinin oluşumuna katkı sunmak amacıyla gerçekleştiriliyor.
Sosyalfest, toplumsal konularda yenilikçi veya sorun çözme odaklı alternatif yaklaşımlar geliştirmek üzere toplumun her kesiminden paydaşların bir araya gelmesini hedefliyor. “Sosyalfest” Sosyal Bilimler Festivalinin temel yaklaşımı, “Cumhuriyetimizin 100. yılına ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun olarak milli sosyal bilimler hamlesini” başlatacak bir girişimi oluşturuyor.
Toplam Ödül 700 Bin TL
Sosyalfest kapsamında düzenlenecek yarışmalar için başvurular başladı. Toplam 700 Bin TL ödülün verileceği yarışmaların son başvuru tarihi 2 Şubat 2024. Birinciye 25 bin TL, ikinciye 15 bin TL, üçüncüye 10 bin TL verilecek Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali Sosyalfest’te ortaokul, lise, üniversite kategorilerinde nitelikli binlerce gencimiz hayallerini gerçekleştirmek için birbirinden farklı kategorilerde düzenlenen yarışmalara başvurabilecek. Ayrıca Sosyalfest Lise Sıfır Atık Sosyal Model Tasarım Yarışması kapsamında Emine Erdoğan Jüri Özel Ödülü, Sosyalfest Üniversite Şiddetin Azaltılması Sosyal Model Tasarım Yarışması kapsamında Başak Cengiz Jüri Özel Ödülü takdim edilecek.
Toplumsal Sorunlara İlişkin Sosyal Modeller Tasarlanacak
Üniversite kategorisinde 5, Lise Kategorisinde 6, Ortaokul Kategorisinde ise 3 temanın yer alacağı Sosyalfest’te, “Üniversite” kategorisinde; Türkiye Yüzyılı Vizyonu Sosyal Model Tasarım Yarışması, Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması, Şiddetin Azaltılması Sosyal Model Tasarım Yarışması, Ekolojik Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması ve İktisadi Kalkınma Sosyal Model Tasarım Yarışması, “Lise” kategorisinde; Akademik Başarının Artırılması Sosyal Model Tasarım Yarışması, Sıfır Atık Sosyal Model Tasarım Yarışması, Yerel İktisadi Kalkınma Sosyal Model Tasarım Yarışması, Dinin Yaşanmasına Yönelik Sosyal Model Tasarım Yarışması, Kişisel Gelişim Sosyal Model Tasarım Yarışması, Aile İçi Dayanışma Sosyal Model Tasarım Yarışması, “Ortaokul” kategorisinde; Güzel Ahlak Sosyal Model Tasarım Yarışması, Zaman Yönetimi Sosyal Model Tasarım Yarışması, Yaz Tatili Sosyal Model Tasarım Yarışması ile Türkiye’nin ve dünyanın toplumsal sorunlarına ilişkin sosyal modeller tasarlanacak. Öte yandan Sosyalfest kapsamında 10 başlık altında 5'er ara alt atölye olmak üzere toplam 50 atölye çalışması yapılacak.
Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali Sosyalfest’in lansmanında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Çok heyecanlı, çok umut verici bir lansmanla karşınızdayız. Bizim için son derece heyecan verici. İlk defa Türkiye çapında uygulayacağımız bir yarışma ile karşınızdayız. Bu yarışmayla sosyal bilimler alanında hem Türkiye'nin hem de dünyanın sorunlarına çözüm üretecek, yenilikçi yaklaşımların ortaya çıkarılmasını veya sorun çözücü sosyal modellerin üretilmesini teşvik eden, ortaya koyan bir yaklaşım içerisinde olacağız. O nedenle son derece heyecanlıyız, gururluyuz. Böyle güzel bir içerikle karşınızda olmaktan dolayı da son derece mutluyuz" dedi.
Rektör Kırışık, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda "Bilim Merkezli Öğrenci Dostu Üniversite" Karabük Üniversitesi olarak sürdürülebilirliğin, kalkınmanın, değerlerin, dijitalin, iletişimin, bilimin, istikbalin ve gençliğin yüzyılı diyerek bugüne kadar elde edilen başarılardan çok daha büyük başarılara imza atmak için kararlı bir şekilde yollarına devam ettiklerini ifade etti. “Kalkınmanın yüzyılı diyoruz, çünkü inanıyoruz ki pandemi süreci ile birlikte dünya sahnesinde kartların yeniden dağıtıldığını görüyor ve Türkiye’yi küresel düzende başat bir aktör olarak görüyoruz" diyen Rektör Kırışık, dünya ekonomileri küçülmeye ve geri çekilmeye devam ederken, Türkiye'nin potansiyeli ve geçmiş birikiminin çok önemli fırsatlar sunduğunu bildirdi. Sosyalfest'in bir sosyal model tasarımı olduğunu belirten Rektör Kırışık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bu sosyal modelle sosyal alanda yaşanan sorunların çözümlenmesi için bilim insanlarının, toplumun kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bürokratlarımızın, bu konuya kafa yoran, fikri olan, üreten herkesin bu yarışma vesilesiyle üreteceği sosyal modelleri topluma sunmasını ve böylelikle bir çözüm odaklı yenilikçi bir toplum yaklaşımı ortaya çıkmasını istiyoruz, bekliyoruz. Bu bağlamda biz de Üniversitemizde ilk defa Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezini kurmuş bulunuyoruz. KAPGEM ismiyle kısaltarak ifade ettiğimiz bu kurumumuz aracılığıyla hem Türkiye’deki iç kamu politikalarını hem de uluslararası politikalarımızı, dünyaya ve insanlığa fayda üretecek politikaların geliştirilmesini bu transdisipliner kurum aracılığıyla sağlayacağız."
Sosyalfest’in misyonu hakkında konuşan Rektör Kırışık, "Ülkemizin sosyal bilimler kaynak ve potansiyelini, dijital dönüşüm ile harmanlamak, böylece ülkemizin kalkınma hedefleri ile bağdaşacak şekilde yüksek rekabet gücüne sahip, her alanda adından söz ettiren bir portre ortaya koymaktır. 'Biz bu hedefe nasıl katkı sunabiliriz?' diye düşündüğümüz zaman, Sosyalfest’in ruhunu çok daha iyi kavrayacağımızı düşünüyorum. Elbette sosyal bilimler alanında yaptığımız bu hamlenin yanında ülkemizin özellikle kritik ürünlerde milli ve özgün teknolojilerini geliştirebilen, katma değeri yüksek ürün portföyüne sahip, nitelikli teknolojik insan kaynağına sahip bir konumda olması için Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesindeki sorumluluklarımızı da aynen devam ettiriyoruz. Bu bağlamda Sosyalfest’in ve genelinde Milli Sosyal Bilimler Hamlesinin, Milli Teknoloji Hamlesini besleyecek çok önemli düşünsel bir zenginlik olarak ortaya çıktığını görüyoruz" dedi.
Rektör Kırışık, "bilimin yüzyılı"na işaret ederek, "Etrafımızdaki dünyayı doğru bir şekilde okumalıyız. Teknoloji hızlıca gelişiyor, ivmeleniyor, ilerliyor. Teknik gelişmeler insan ve toplum hayatının her alanına etki eder bir rol üstleniyor. Bilimsel bir devrim yaşadığımız gibi asıl önemli olan teorik ve akademik bilgileri harmanlamak ve insana verilen değeri ve yaşam kalitesini ideal hedeflere taşımaktır. İnsana verilen değeri ve toplumun yaşam kalitesini anlamlandırmak ve maksimize edecek yaklaşımlar geliştirmek zorunluluğu karşımızda duruyor. Bu yönde yaklaşımlar geliştirmek oldukça önemli bir başlığımızı oluşturuyor. Düşünsel politikada insanımızın yaşam kalitesini yükseltecek yenilikçi inovatif yatırımlardan ve teknoloji referanslı ivmelenmeden söz etmek anlamlı olduğu gibi sosyal modellerden, düşünsel yaklaşımlardan söz etmek de anlamlıdır" dedi.
"Türkiye yüzyılı, gençliğin yüzyılı" hakkında konuşan Rektör Kırışık, "Bu süreçte en büyük destekçimiz, Sosyalfest’in itici gücü, Sosyalfest’in ruhu; dünyaya geçmişinden aldığı özgüvenin penceresinden bakan, çağın gerçekleri ile yüzleşerek bunları analiz eden ve rasyonel çözüm üreten gençlerimizdir. Lansman toplantımıza katılan değerli yöneticilerimize, akademik personelimize ve varlığı ile bugünü anlamlandıran öğrencilerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası sosyal bilimler festivali Sosyalfest’in lansmanı Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'ın konuşmasının ardından Sosyalfest Koordinatörü Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Oruç Önalan Sosyalfest'e ilişkin bilgi verdi. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özcan Sosyalfest'in festival sürecine, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Müezzinoğlu Sosyalfest Danışma Kurulu ile Sosyalfest'e ilişkin sıkça sorulan sorulara ve Teknoloji Transfer Ofisinde görevli Mühendis Yılmaz Olcay yarışmalar hakkında sunum gerçekleştirdi.
Editör: Arş. Gör. Fatma Sena YAMAN / Haber: Yasin ALDEMİR / Fotoğraf: Erdal ÇITAK-Mehmet Kaan KAYMAZ / Kamera: Mahmut GÜMÜŞ- Mehmet Furkan KARABULUT- CİHAN KILIÇASLAN
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü