Uluslararası

Uluslararası öğrencilerin en büyük sorunu ev bulamamaları ve kira fiyatları

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, 7 farklı ülkeden 80'e yakın uluslararası öğrenciyle bir araya geldikleri kampta öğrencilerin üniversite eğitiminde ve günlük yaşamda karşılaştıkları sıkıntıları ve taleplerini dinledi. Uluslararası öğrenciler burada kontenjan, burslar ve diğer eğitim konularının yanı sıra ev kiralarının yüksek olması ve ev sahiplerinin evlerini kiraya vermek istemedikleriyle ilgili şikayetlerini dile getirdi. Karabük Üniversitesi Öğrenci Konseyi'nin yabancı öğrencilere yönelik düzenlenlediği kamp, Aladağlar piknik alanında Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş ile genel sekreter yardımcıları ve bazı daire başkanlarının da katılımıyla yapılmıştı. Rektör Polat, kampta yaptığı konuşmada kampın kaynaşma amaçlı yapıldığını belirterek "Biz bir bütünüz, ayrımız gayrımız yok. Umarım güzel vakit geçirmişsinizdir." diyerek sözü öğrencilere verdi ve sorunlarını dinledi. Kiralık ev vermiyorlar  Kampta yapılan toplantıda öğrenciler özellikle ev kiralarının yüksek olmasından ve ev sahiplerinin uluslararası öğrencilere evlerini vermek istememesinden yakındı. Suriyeli bir öğrenci söz alarak bu konuda Rektör Polat'tan ve üniversite yönetiminden yardım istedi.
Rektör Polat: Kaldığınız yurtların yönetimi ve ev sahipleriyle iyi ve sağlıklı bir ilişki kurun ki sizden sonra geleceklere iyi bir referans olsun
Prof. Dr. Refik Polat kalacak yer konusunda gelen şikayetler üzerine konuşmasında şu sözlere yer verdi: "Biz kalacak yer konusunda sizin için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Kaldığınız yurtların yönetimi ve ev sahipleriyle iyi ve sağlıklı bir ilişki kurun ki sizden sonra geleceklere iyi bir referans olsun." Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş ise "Ankara’da öğrenciyken emin olun bize de ev sahipleri evlerini kiralamak istemezlerdi. Tabi bazıları fırsatçılık yapıp uluslararası öğrencilere evi çok yüksek fiyatlara kiralıyor. Biz Rektörümüzle katıldığımız yerel toplantılarda bu konuyu gündeme taşıdık ve makul bir fiyatla öğrencilerimize yardımcı olmalarını söylüyoruz." diye konuştu. Staj konusunda yaşanan sıkıntılar ortadan kalkıyor Uluslararası öğrenciler zorunlu stajlarla ilgili iş yeri bulma konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Rektör Polat bu konuda öğrencileri rahatlatacak önemli açıklamalar yaptı. Rektör Prof. Dr. Refik Polat, tüm Karabük Üniversitesi öğrencileri için bu yıl itibariyle bir staj koordinasyon merkezi kurmayı planladıklarını kaydetti. Merkezin, kendine staj yeri bulamayan öğrencilere bu konuda yardımcı olacağını belirten Polat "Türkiyeli öğrencilerimiz ikili ilişkilerle falan bir şekilde kendilerine yer bulabiliyor, özellikle uluslararası öğrencilerimizin staj noktasında yaşadıkları sorunun farkındayız, inşallah bu şekilde çözeceğiz." dedi. Tıp Mühendisliği’nde yabancı kontenjanı neden az? Türkiye'de ilk kez Üniversitemizde açılan Tıp Mühendisliği kontenjanlarıyla ilgili de öğrencilerden soru geldi. Öğrenciler bu bölümle ilgili özellikle uluslararası kontenjanın az oluşuna dikkat çekti ve yanıt aradılar. Rektör Prof. Dr. Refik Polat "Tıp Mühendisliği Bölümü’nde YÖK tarafından bize verilen öğrenci kontenjanı az. Uluslararası öğrenci kontenjanı bölümlerdeki öğrenci sayısı oranına göre belirlendiği için az sayıda öğrenci alabiliyoruz. Bu konuda bizim yapabileceğimiz pek fazla bi şey yok." diyerek konuya açıklık getirdi. Burslar neden gecikiyor? Ulusalararası öğrencilerin burslarla ilgili sorusuna Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş yanıt vererek şunları söyledi: "Sayın Rektörümüz ile Ankara’da, Hatay’da uluslararası öğrencileri ilgilendiren pek çok toplantıya katıldık. Son üç yılda ülkemize gelen uluslararası öğrencilerin sorunlarının çözümüne yönelik çok ciddi adımlar atıldı, özellikle oturma izni ve sigortayla ilgili çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Burslarla ilgili geçen yıl yaptığımız görüşmelerde özellikle Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) bursu alan öğrencilerin burslarını alamadıkları yönünde şikayetler vardı. Bu burslar Birleşmiş Milletler tarafından ödendiği için ülkemize biraz geç geliyor. Geçen yılki gecikmelerin nedeni buydu. Biz yetkililere bu şikayetleri ilettik, umarım burslarınızı almışsınızdır." Uluslararası öğrenciler ile yönetim arasındaki köprü sağlamlaştırılıyor Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş konuşmasının devamında uluslararası öğrencilerin sorunlarının daha hızlı ve doğru ulaşması konusunda Üniversite yönetimi olarak yaptıkları çalışmalara da değindi. Güneş şunları söyledi: "Bu yıl TÖMER ve Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü iş birliğiyle uluslararası öğrencilerimize yönelik bir oryantasyon programı yapmayı planlıyoruz. Bu vesileyle yeni gelen öğrencilerimize kurallar, yönetmelikler ve yönergelerin yanı sıra karşılaştıkları sorunlarda önce nereye başvurmaları gerekir gibi konularda detaylı bilgiler aktaracağız. Geçmiş yılda yaptığımız toplantıda aldığımız kararların büyük çoğunluğunu yerine getirdik. En önemlilerinden biri de; uluslararası öğrencilerin sorunlarını öğrenci konseyi aracılığıyla yönetime taşıması için bir temsilci seçmeniz olacak. Diğer yandan üniversitemizde Uluslararası Öğrenci Kulübü var, biz bunun çok aktif olmasını istiyoruz. Sadece eğitim olarak değil, kültürel anlamda da bir araya gelmemiz gerekir. Görüyorsunuz bugün hep bir aradayız biz sizlerden bir şeyler öğreniyoruz, siz de bizden. Dolayısıyla kulüp aracılığıyla da sosyal anlamda ciddi kazanımlar olur."