Şehir

Üniversite-şehir iş birliği projesi imzalandı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Valiliğinde düzenlenen üniversite şehir iş birliğine yönelik “Plastik Atıkların Piroliz Yöntemi ile Bertaraf Edilmesi ve Geri Kazanımı” adlı projenin imza törenine katıldı. Karabük Üniversitesinin ortak olarak yer aldığı “Plastik Atıkların Piroliz Yöntemi ile Bertaraf Edilmesi ve Geri Kazanımı” adlı proje için Karabük Valisi, aynı zamanda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Yönetim Kurulu Başkanı olan Fuat Gürel ve Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili arasında proje imza töreni gerçekleştirildi. Karabük Valiliğinde gerçekleşen imza törenine Karabük Valisi ve BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gürel, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Mescier katıldı. "Üniversite-şehir iş birliğine yönelik daha büyük projeler yapacağız" Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Refik Polat, üniversite-şehir iş birliğine yönelik projelerin Karabük ilinde artarak devam edeceğini ifade ederek, Karabük Belediyesi,  Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ve KARDEMİR ile daha büyük projeler yapmayı planladıklarını belirtti. Rektör Polat, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bu proje bize şehir ile üniversitenin birbirine güvenerek, inanarak güzel işler yapabileceğini ve çok daha güzel projeler, işler çıkartacağını gösteriyor. Bu önemli bir adımdı. İnşallah birlikte daha güzel işler yapacağız." Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ise konuşmasında Karabük Üniversitesinin projeye destek sağlayacağını belirterek projeye ilişkin analiz ve tetkiklerin Karabük Üniversitesinde yapılacağına dikkat çekti. Söz konusu proje ile Karabük’te büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelere ait geri dönüştürülemeyen, çevre, toprak ve su kirliliğine yol açan plastik atıkların toplanarak piroliz yöntemiyle pirolitik yağ ve tiner gibi değerli ürünlere dönüştürülmesi hedefleniyor. Gerçekleştirilecek proje sayesinde atık bilincinde farkındalık oluşturulacak. Proje ile kurulacak piroliz ünitesinde pirolitik yağ ve tinere dönüştürülecek plastik ve lastik atıkların Karabük Belediyesi şantiye birimlerinde ısınma veya jeneratör yakıtı olarak kullanılması planlanıyor. Proje kapsamında farkındalık seminerleri ve eğitimlerin düzenlenmesi, piroliz ünitesinin kurulması, geri dönüşüm kutularının hedef bölgelere yerleştirilmesi faaliyetleri amaçlanıyor. Projede Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ile Karabük Üniversitesi ortak olarak yer alıyor. BAKKA, 3.221.970,00 TL bütçeli proje için %75 oranla 2.416.477,50 TL hibe desteği verecek.