Akademik
Üniversitemizde "Mevlana ve Eğitim" konulu konferans
Üniversitemizde "Mevlana ve Eğitim" konulu konferans
Üniversitemiz Edebiyat Kulübü tarafından "Mevlana ve Eğitim" konulu konferans düzenlendi. İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan konuşmacı olarak katıldı. Konferansta Doğan, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin hayatı, fikir ve düşünce yapısı hakkında detaylı bilgiler verdi.
"Mevlana vizyoner bir kişiliktir"
Mevlana’nın eğitim metotları hakkında bilgiler paylaşan Doğan, “Mevlana’nın kullandığı eğitim metodu bugünkü çağdaş eğitim kuramlarından 'Daimicilik' metoduyla örtüşmektedir. Çünkü onun yolu; basitten karmaşığa, yakından uzağa, somuttan soyuta, kolaydan zora metodunu kullanmıştır. O bir tümevarımcıdır. Mevlana vizyoner bir kişiliktir." dedi.
Mevlana'nın, eğitimde birçok yöntemden yararlandığını anlatan Doğan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Mevlana eğitim yöntemi olarak aslında hoşgörü, sorun çözme, birlik - beraberlik, toplumsal inşa, erdemlik, orta yol, sabır, kendini bilme, değerler eğitimi, rol - model olma, sevgi ve muhabbet yolu gibi metotları kullanmıştır."
"Onun beslendiği kaynak ilahi bir kaynaktır"
Mevlana'nın ilahi bir kaynaktan beslendiğini belirten Doğan, “Mevlana, ‘Canım tenden çıkmadığı sürece, yaşadığım sürece Kuran’ın hizmetkarıyım, kölesiyim’ sözüyle kendisini tasvir eder.” dedi.
Mevlana’nın çok iyi bir pedagog, Mesnevî’nin ise bir ahlak ve pedagoji kitabı olduğuna da değinen Doç. Dr. Süleyman Doğan, konuşmasında Mesnevi’deki kıssalarda yer alan eğitim ve hoşgörü ile ilgili telkinlerin günümüzde de geçerliliğini koruduğunu dile getirdi.
"Mesnevi, bir tasavvuf kitabıdır"
"Mevlana, hem batı hem de doğu alimleri tarafından en çok tanınan ve saygı duyulan ilim adamları arasındadır" diyen Doğan, "Günümüze kadar birçok dile çevrilen Mesnevi, bir evrensel değerler hazinesidir. Mevlana'yı ve Mesnevi'yi iyi anlamalı, iyi anlamlandırmalıyız. Mevlana bir mutasavvıftır. Mesnevi aynı zamanda bir tasavvuf kitabıdır. Mevlana'nın şiirlerinde, manzumelerinde bir dinamizm vardır." dedi.
Doç. Dr. Doğan konuşmasında Mevlana’nın söylediği özlü sözlerden örnekler de aktardı.