Yazar İbrahim Tüzer, Karabük’te okurlarıyla buluştu
Karabük Üniversitesi Sesli Düşünme Kulübü ve Dil Kültür Kulübü iş birliğinde Safranbolu Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Akademisinde gerçekleştirilen 'Taş Bina Sohbetleri'nin konuğu Yazar Prof. Dr. İbrahim Tüzer oldu.
Karabük Üniversitesi Sesli Düşünme Kulübü ve Dil Kültür Kulübünün ortaklaşa düzenlediği “Taş Bina Sohbetleri: İbrahim Tüzer ile Hayat ve Edebiyat” adlı söyleşi Safranbolu Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Akademisi’nde gerçekleştirildi. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tüzer katıldığı söyleşide edebiyatın hayatımızdaki yeri ve önemi hakkında bilgiler verdi.
Moderatörlüğünü Mehmet Önder Karakaş’ın yaptığı söyleşiye Karabük Valisi Fuat Gürel, Rektör Prof. Dr. Refik Polat, İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Edebiyat ve hayatın birbirini bütünleyen kavramlar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tüzer, konuşmasında şunları söyledi:
"Çok çetrefilli konular üzerine konuştuğumuzda 'edebiyat yapma' deriz; bana hakikati ve gerçeği söyle anlamında. Ben bu konuda şöyle düşünüyorum; aslında çok çetrefilli ve anlaşılması zor konularda da edebiyat yapmak lazım. Bunun bir manası var o da şu: Bizler edebiyat yaptığımızda gerçek hayatta bize ayrılan süre içinde bulunduğumuz bu gerçekliği yaşadığımız zaman dilimi içerisinde bizim gözümüz önünden ne kaçırılıyorsa, neyi ıskalıyorsak edebiyatla onu fark ederiz. Onun için edebiyat ve hayat dediğimiz iki farklı kavramdan bahsetmiyoruz aslında. Edebiyat ve hayat biri diğerini hep yedeğinde taşıyan ama hangisi hangisini yedeğinde taşıyan o bana göre hep muammadır, hep aynı yol üzerinde yürüyen iki birbirini bütünleyen kavramdır."
Prof. Dr. Tüzer, kaleme almış olduğu eserlerde verdiği mesaj hakkında da bilgiler vererek "Aslında herkes kendi için yazar. Kitabı da kendimiz için yazarız , söyleşiyi de kendimiz için yaparız, makaleleri de kendimiz için yazarız. Ama tabi bu kendimiz için olanın altını doldurmak lazım neyin ihtiyacı içerisindeysek neyin peşine düşmüşsek, hangi soruların ardı sıra gidiyorsak bu sorulara cevap bulmak için bir gayret içine gireriz." diye konuştu.
Tüzer yazdığı kitaplar hakkında da şu sözleri dile getirdi:
“Yazdığım kitaplarda, akademik çalışmalarımda sanatkar, şair, hikayeci ve romancı dediğimiz bütünlükte olan adını verdiğimiz o insanların neyin peşi sıra gittiklerini anlamamız lazım. Onlar bir hayatı yaşıyorlar ve bir hayat yolculuğu içerisinde bir şeyleri arıyorlar. Aradıkları neyse o yetmediği durumlarda ise sanat eseri meydana getiriyorlar. Kitaplarımda ve yazılarımda da bunların üzerinde biraz daha fazla duruyorum.”
Haber / Fotoğraf: Melike Nur Alperoğlu
https://www.youtube.com/watch?v=h7_rseQSBZk