Kampüs

"Yeni Yüzyılda Filistin ve Türkiye" Konferansı Düzenlendi

Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen  "Yeni Yüzyılda Filistin ve Türkiye" başlıklı konferans, gazeteci ve yazar Turan Kışlakçı'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, uluslararası öğrencilerin hazırladığı "Filistin Şiirleri Dinletisi" de büyük ilgi gördü.Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Mustafa İnce ve Öğr. Gör. Mesut Doğan, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konferans önce KBÜMEDYA ekibine konuşan gazeteci ve yazar Turan Kışlakçı, “Bugün gençlerle, uluslararası yani birçok muhtelif devletlerden öğrenciler var; onlarla Afrika'yı, Orta Doğu Asya'yı konuşacağız. Yüzyıldır bu coğrafyada neler yaşandı, neler oldu ve bundan sonra neler olacak, aslında bunu konuşacağız ve Türkiye'nin neler yaptığını anlatmaya çalışacağız. Hedefimiz bu. Tabii, odaklanacağımız konu Suriye ve Filistin olacak, daha çok. Çünkü Suriye ve Filistin'i anlattığınızda aslında bütün bir coğrafyayı, bütün bir kıtayı da anlamış oluyorsunuz. Bu vesileyle de biz de bugün, buradaki muhtelif ülkelerden öğrencilerle Orta Doğu'yu, Asya'yı, Afrika'yı hasbihal edip konuşacağız.  Uluslararası ilişkiler faal bir alan; sık sık değişim yaşayan bir alan. Birinci Cihan Harbi sonrası büyük değişimler yaşandı, İkinci Cihan Harbi sonrası büyük dönüşümler yaşandı. Şimdi yeni bir dönem geliyor, yeni bir küresel sistem kuruluyor. Bu sistemde Türkiye, daha güçlü var olabilmek için çabalar sarf ediyor ve Türkiye yeni yüzyılda aslında dünya siyasetini belirleyen nadir ülkelerden birisi olacak.” ifadelerini kullandı.

Konferansın açılışında konuşan TÖMER Merkez Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan ‘’7 Ekim 2023'te Hamas tarafından İsrail işgaline karşı başlatılan Aksa Tufanı sonrası İsrail, dünyanın vicdansız yöneticilerinin ve Müslüman halklarının gözleri önünde, tek taraflı ve tüm savaş kurallarına aykırı saldırı yöntemleriyle Gazze'nin üzerine bombalar yağdırmakta; yüz bini aşan bebek, çocuk, kadın, yaşlı demeden sivil katliamını sürdürmektedir. Bugün öğrencilerimiz, Filistin edebiyatının bazı şiirlerini seslendirecek. Mahmud Derviş şöyle der: ‘Filistin edebiyatının önde gelen şairlerinden biri olarak, bir şiirin ne kadar güçlü olursa olsun, asla bir savaş uçağını düşüremez; ama pilotun düşüncelerini etkileyebilir.’’ diye konuştu.

Konferansın davetli konuşmacısı, gazeteci ve yazar Turan Kışlakçı, konferansta ki konuşmasında Filistin ile Türkiye arasındaki tarihi, kültürel ve siyasi bağları ele alarak, Filistin meselesinin sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel bir insanlık sorunu olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Filistin halkına verdiği desteğin tarihsel boyutlarına da değinen Kışlakçı, bölgedeki birliğin de önemine vurgu yaptı.

Konferansın ardından, Karabük Üniversitesi’nde öğrenim gören uluslararası öğrenciler tarafından hazırlanan "Filistin Şiirleri Dinletisi" gerçekleştirildi. Öğrenciler, Filistin’in zorlu mücadelesini, dayanışma ve umut temasını işleyen şiirleri seslendirdi. Şiirlerde Filistin halkının yaşadığı acılar ve direniş ruhu sanatsal bir dille ifade edildi.

Program teşekkür belgesinin verilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.