Karabük Üniversitesi, “Siber Vatan Projesi”nde Öncü Rol Üstleniyor

Karabük Üniversitesi, Siber Vatan 2025 Programı kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile iş birliği yaparak çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler düzenleyecek. Bu program, nitelikli siber güvenlik uzmanları yetiştirmeyi ve Türkiye’nin dijital savunma kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Karabük Üniversitesi, Türkiye’nin dijital savunma kapasitesini artırmayı hedefleyen Siber Vatan Projesi kapsamında önemli bir adım atarak, siber güvenlik alanında öncü bir eğitim ve araştırma merkezi olmayı amaçlıyor.

Gençler Siber Güvenlik Uzmanı Olarak Yetişecek

Karabük Üniversitesi, genç nesillerin siber güvenlik alanında uzmanlaşması için çeşitli eğitim programları ve sertifikalı kurslar düzenleyecek. Mühendislik Fakültesi’ndeki Bilgisayar Mühendisliği bölümü başta olmak üzere birçok farklı bölüm, siber güvenlik odaklı derslerle müfredatını genişleterek öğrencilere bu alanda uzmanlaşma imkânı sunacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, projenin Türkiye için taşıdığı önemi şu sözlerle vurguladı: “Siber Vatan Projesi, ülkemizin dijital bağımsızlığını sağlama yolunda stratejik bir adımdır. Karabük Üniversitesi olarak bu projenin bir parçası olmak, gençlerimizi bu alanda eğitmek ve Türkiye’nin dijital savunmasına katkı sağlamak bizim için büyük bir gurur kaynağıdır.”

Kamu ve Özel Sektör İş Birliği ile Güçlü Alt Yapı

Siber Vatan Projesi çerçevesinde Karabük Üniversitesi, kamu kurumları ve özel sektörle iş birliği yaparak, siber güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak. Yerli ve milli çözümlerle siber tehditlere karşı etkili bir savunma mekanizması oluşturulması hedefleniyor. Özellikle savunma sanayi ve bilişim sektöründeki firmalarla yapılacak iş birlikleri, öğrencilere staj ve iş imkânı sağlarken, ülkenin dijital güvenliğine katkı sunacak projelerin geliştirilmesine olanak tanıyacak.

Siber Vatan İçin Karabük Üniversitesi’nin Rolü

Karabük Üniversitesi, Siber Vatan Projesi kapsamında gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye’nin dijital güvenliğini sağlama hedefine önemli katkılarda bulunacak. Üniversitenin bu projedeki rolü, hem akademik çalışmaların hem de siber güvenlik alanında yetişmiş insan kaynağının gelişimini sağlayarak, Türkiye’yi dijital dünyada güçlü bir oyuncu haline getirmeyi amaçlıyor. Siber Vatan Projesi ile Karabük Üniversitesi hem bölgesel hem de ulusal düzeyde siber güvenlik konusunda fark yaratacak bir merkez olarak öne çıkmaya hazırlanıyor.

Karabük Üniversitesinde Siber Vatan 2025 Programı Başlıyor

BAKKA ile Karabük Üniversitesi arasında ortak yürütülen, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından desteklenen Siber Vatan 2025 Programı kapsamında eğitimler hem çevrimiçi hem de yüz yüze olarak gerçekleştirilecek. Son yıllarda giderek önemi artan siber güvenlik konusunda nitelikli insan kaynağı dünya genelinde önemli ve stratejik bir durum haline gelmiştir. Bu doğrultuda, ülkemizin ulusal güvenlik stratejilerine hizmet etmek ve nitelikli siber güvenlik uzmanı geliştirmek amacıyla Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı 2025 Dönemi Karabük Üniversitesinde başlayacak.

Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programı, yaklaşık 200 saatlik yüz yüze teknik eğitimler, vizyon buluşmaları, bootcamp, teamscamp ve çeşitli etkinlik faaliyetlerinden oluşmakta olup, program süresi yaklaşık 18 ay olarak planlandı. Eğitim kapsamında yaklaşık 50 öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor. Programın teknik eğitimleri arasında Siber Güvenlik Uzmanlığına Hazırlık, Beyaz Şapkalı Hacker, Sızma Testi, Adli Analiz, Tersine Mühendislik, Malware Analizi, Web Güvenliği, Bilişim Hukuku, Saldırı Tespit ve Kayıt Yönetimi gibi alanlar yer alıyor.

Başvurular için son tarih 25 Ekim 2025. Detaylı bilgi ve başvuru için sibervatan.org/basvurular adresini ziyaret edilebilir.