Öğrenci

Karabük Üniversitesi TEKNOFEST 2024 Hyperloop Geliştirme Yarışması'ndan Ödüllerle Döndü

TEKNOFEST 2024 Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen ve gençlerin yeni nesil ulaşım teknolojilerine odaklanmasını sağlayan Hyperloop Geliştirme Yarışması final süreci TÜBİTAK Gebze Kampüsü'nde tamamlandı. Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda finale kalan Hicaz Hyperloop Takımı ve PARTECH Hyperloop Takımı bu yıl ilk kez verilen inovasyon ödülünü kazandı.

Hyperloop Geliştirme Yarışması'nın 13-17 Ağustos tarihlerinde gerçekleşen final sürecinde 6 farklı ilden 16 takım 328 yarışmacı kıyasıya rekabet etti.

Yarışmaya 2024 yılında toplam 241 başvuru alındı. Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda Karabük Üniversitesinin Hicaz Hyperloop, PARTECH Hyperloop ve HYPERNOVA adlı takımları finale kaldı.

Final yarışması sonucuna göre Karabük Üniversitesinden 2 takım inovasyon ödülünün sahibi oldu.

Hicaz Hyperloop Takımı “Hyperloop Mekanik Sistem Geliştirme” inovasyon ödülünü alırken PARTECH Hyperloop Takımı ise “Hyperloop Elektromanyetik Levitasyon Sistem Geliştirme” inovasyon ödülünü alarak önemli başarı elde etti.

TEKNOFEST 2024 yarışmaları hakkında bilgi veren Karabük Üniversitesi TEKNOFEST Birim Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Akif Erden, “Karabük Üniversitesi öğrencileri TEKNOFEST 2024 kapsamında toplam 65 takımı ile başvuru yapmıştır. Açıklanan kategoriler arasında Karabük Üniversitesi öğrencilerinin yer aldığı 7 takımı finallere katılma hakkı kazanmıştır. 8 takımı ise değerlendirme aşamasındadır. Takımlarımız arasında Hyperloop Geliştirme Yarışması teknik tasarım raporu sonuçlarına göre 3 takım, ÇİP tasarım yarışması detay tasarım raporu sonuçlarına göre 3 takım ve  Dikey İnişli Roket Yarışması Atışa Hazırlık Raporu sıralamaları göre ise 1 takım toplamda 7 takım finalist olarak finallerde yerini almıştır” diye konuştu. TEKNOFEST 2024 Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Hyperloop Geliştirme Yarışması’nde ise önemli başarı elde edildiğinin altını çizen Erden, “TEKNOFEST 2024 Hyperloop organizasyonunda takımlarımız büyük emek harcadı. Önemli başarıya imza attılar. Artık Hyperloop Geliştirme Yarışması sonlandı. Bundan sonra takımlarımız ile eksiklerimizi görüp TEKNOFEST 2025 için hazırlıklara başladık. Ayrıca Karabük Üniversitesi ailesi olarak Karabük Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Fatih Kırışık önderliğinde Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Yavuz Sun, Teknoloji Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Muhammed Kayfeci ve Karabük Üniversitesi Rektörlüğü akademik ve idari birimleri koordinasyonunda, başta Karabük Gençlik Merkezi olmak üzere dış paydaşlarımız ve KARDEMİR gibi ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarının sponsor destekleri ile TEKNOFEST 2025 için en az 100 takımla başvuru yapmak, birçok alanda ilk 3’te 50 üzerinde finalist takım ile ülkemizin milli teknoloji hamlesine önemli katkı sağlayacak Ülkemizin 2071 vizyonuna uygun projeler ortaya koymayı  hedeflemekteyiz”  ifadeleri kullandı.

Hicaz Hyperloop Takım Kaptanı Mehmet Ali Kuru yaptığı açıklamada, “Hyperloop Takımı, TEKNOFEST 2024 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda yoğun emek harcayarak Mekanik Sistem Geliştirme İnovasyon Ödülünü almıştır. Takım kaptanı olarak Mehmet Ali Kuru, takım kaptanı yardımcısı Eren Karakuş, mekanik birim kaptanı Halil Yelken, elektrik elektronik birim kaptanı Emrullah Dağ, yazılım birim kaptanı Ahmet Yasir Altın, mekanik birimi Burak Sekman, Yusuf Ziya Balaban, Melih Keskin, Emir Aydın, Emrahan Aksüt, Alperen Yetik, elektrik elektronik birimi Furkan Tarakçı, Oğuzhan Altınsoy, Abdullah Baki Yılmaz, Sayed Ahmad Walid Obaidi, yazılım ekibi Osman Enes Kalın, Mustafa Kağan Turan yeni bir başarıya imza atmıştır” diye konuştu.

PARTECH Hyperloop takım kaptanı İsmail Akbaş ise “PARTECH Hyperloop Takımı Teknofest 2024 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda İnovasyon Ödülü Elektromanyetik Levitasyon Sistem Geliştirme Ödülü almıştır. Yarışmada yoğun emek harcayan takım kaptanı İsmail Akbaş, Takım Üyeleri; Yusuf Can Aydın, Mert Rıza Yılmaz, Hüseyin Avni Ferah, Mert Gümülcine, Reyhan Köftercioğlu, Ayşe Nur Atalay, Emre Gün, M. Nail Tuna, Abdullah Karakoç, Remzi Emir Öztürk, Ahmet Çevik, Oğuz Alp Mutlu, Ali Burak İpek, Bilkan Çelebi, Ramazan Rıza Uğurlu, Kaan Berk Ulus, Zeliha Kavak, Emirhan Atalay, M. Mustafa Fidancı, Sezai Kağan Topçuoğlu, Batuhan Yıldıran bu büyük başarıya imza atmıştır. Önümüzdeki dönem için hazırlıklarına şimdiden başlayan PARTECH Hyperloop, daha büyük başarılar için son gücüyle çalışmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK tarafından ülkemizde Hyperloop Geliştirme Yarışması ile yüksek hızlı ulaşım sistemlerinde dünya çapındaki teknolojik gelişime katkı sağlayacak çözümler üretilerek kapsüllerin tasarımı ve testine olanak sağlayacak bir altyapı kurulması amaçlanıyor. Farklı türdeki manyetik levitasyon ve tahrik teknolojilerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak teknoloji odaklı bir yarışma olarak tasarlanan Hyperloop Geliştirme Yarışması aracılığıyla 5. Nesil olarak ifade edilen yenilikçi ulaşım teknolojileri çalışmalarına üniversite öğrencileri seviyesinde de giriş yapılmış olması hedefleniyor.