Karabük Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü tarafından Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında “Savunma Sanayi Günleri” temalı etkinlik gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda başlayan ''Savunma Sanayi Günleri'' nin açılış oturumuna Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun, Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Dr. Emrullah Demiral, Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürü Hüseyin Bilicioğlu, T3 Vakfı Karabük İl Sorumlusu Yelda Doğan akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen etkinlik, Karabük Üniversitesi öğrencilerine sektörel farkındalık kazandırmayı ve savunma teknolojilerine yönelik bilincin artırılmasını hedefliyor.
Etkinliğin ilk gününde, savunma sanayisinde önemli görevlerde bulunmuş ve sektöre yön veren isimler öğrencilerle bir araya geldi.
Program öncesi KBÜMEDYA ekibine konuşan ULUDOĞAN Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş. Kurucusu Seyfeddin Uludoğan, “Bugün burada savunma sanayisi serüveninde yaşadığımız tecrübeler ve bilgi birikimimizi mühendis arkadaşlarımıza aktarmak için buradayız. Etkinlik kapsamında bugüne kadar yapmış olduğumuz patentli savunma sanayi projelerinden, bu sektördeki ihtiyaçlardan ve bu sektörün geleceğine dair öngörülerimizden bahsedeceğiz. Görmüş olduğunuz ürünün nano sınıf insansız hava helikopteri projemizin bir gelişmiş versiyonu olan kamikaze nanokopterdir. Bu sınıfta hem helikopter mekaniğiyle çalışıp hem de faydalı yük taşıyabilen bu faydalı yüklerin patlayıcı mühimmatını taşıyarak kapalı ve kısıtlı alanlarda özellikle terör operasyonlarında güvenlik güçlerimize büyük bir kuvvet çarpanı olarak hizmet edecektir. Biz bu yönde ilgili kuruluşlarla demo çalışmalarına başladık. Kısa zamanda envantere kazandırmaya planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
ULUDOĞAN Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İHA Pilotu Dr. İsmet Çuhadar, “İHA pilotluğu dünyada ve ülkemizde belirli bir yere geldi drone sayısının artışı ile birlikte şu an Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Türkiye’de bunu takip ediyor. İHA uçuşlarında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde kayıtlı olması gerekiyor. 5 KG’nin üstünde ise kayıtta olması gerekiyor ve uçuş izni almanız gerekiyor. Bunu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemi üstünden online olarak başvuru yapıyorsunuz. Onlar onayladığı takdirde onaylandığı yerde uçuşları yapabiliyorsunuz. Tabi bunun için önce pilot olarak belgenizi de almanız gerekiyor. Pilotluk belgesinin de sistemde gözükmesi gerekiyor. O şartlarda sistemde kayıtlı İHA ile ve sistemde kayıtlı İHA pilotu olarak uçuş yapabilirsiniz izin verilen bölgede.” diye konuştu.
T3 Vakfı Karabük İl Sorumlusu Yelda Doğan, “Türkiye Teknoloji Takımı olarak 2018 yılında kurulmuş bir vakıfız aslında sivil toplum kuruluşuyuz. Milli teknoloji hamlesi yolunda ülkemizin gençlerine aslında bir dip dalga oluşturarak yerli ve milli üretim yapmak için gençler yetiştiriyoruz. Teknofest çalışmalarını, Türkiye’nin dünya uzay ve havacılık festivalini yapıyoruz. Bu şekilde çalışmalarımız var. Karabük ilinde T3 vakfının yapmış olduğu projelerden ben sorumluyum. Teknofest, dene yap projeleri, girişim merkezi, keşif kampüsleri, bilim merkezleri gibi projelerimizi Karabük ilinde devam ettiriyoruz. Teknofest zamanı Teknofest çalışmaları öğrenci takımlarımızla beraber çalışmalar, dene yaptaki öğrencilerimizin ders süreçlerinin devam etmesi gibi görev ve sorumluluklarım var. Bu şekilde ülkemizde milli teknoloji hamlesi yolunda çalışmalarımız devam ediyor. Karabük ilinde bizler bunu yerele yayarak çalışmalarımız sürdürüyoruz. Bugün de üniversitedeki arkadaşlarımıza T3 Vakfının yapmış olduğu projeleri, Teknofest çalışmalarımızı ilimizdeki dene yap çalışmalarımızdan bahsetmek için geldik.” dedi.
''Savunma Sanayi Günleri” programının açılışında konuşan Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürü Hüseyin Bilicioğlu, “Karabük olarak en çok projesi geçen olan illerden biriyiz. İlk üçteyiz. Bu üniversite ile iş birliğimizin bir sonucu aslında. Biz hem Rektör hocamıza hem Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımıza böyle bir çalışma olduğunu bahsettik ve kulüplerle hızlı bir şekilde bir iş birliği yaparak Ekim’in son günlerinde güzel bir toplantı ile yaklaşık 10 proje başvurusu yaptık ve bunun 6 tanesi kabul oldu. Bu aslında bizim üniversiteyle kurmuş olduğumuz iş birliğinin bir meyvesi. Rektör hocamıza sizin nezdinizde ayrı ayrı teşekkür ediyoruz bütün idari kadrolarımıza yönetimlerimize ve kulüplerimize.” dedi.
Karabük Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü Başkanı Önder Kalkan, ”ÜNİDES projesi kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Savunma Sanayi Günleri oldukça büyük bir etkinlik. Sayılı olan Savunma Sanayi kulüpleri çok büyük öneme sahip. Çünkü üniversite ile savunma sanayi arasında bir bağ kurma görevini üstleniyorlar.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından ULUDOĞAN Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş. kurucusu Seyfeddin Uludoğan ve ULUDOĞAN Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İHA Pilotu Dr. İsmet Çuhadar, sektördeki deneyimlerini ve teknolojinin geldiği noktayı paylaştı.
Deneyim paylaşımlarının ardından T3 Vakfı Karabük İl Sorumlusu Yelda Doğan, T3 Vakfı çalışmaları hakkında öğrencilere sunum gerçekleştirdi.
Program, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
Etkinliğin ikinci gününde ise TUSAŞ Uzay Sistemleri Yapısal Mühendislik Müdürü Atayıl Kovuncu ve NUROL Makina Tasarım Mühendisi Ekin Çelik, sektördeki mühendislik çözümlerine ve savunma teknolojilerindeki yeniliklere dair kapsamlı sunumlar yapacak.