Öğrenci

Küp X Takımı, Türkiye’nin Çip Üretiminde Bağımsızlık Hedefliyor

Karabük Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Teknofest takımı Küp X, teknolojide dışa bağımlılığı azaltmak ve Türkiye’nin çip üretimindeki yerini güçlendirmek amacıyla yerli ve milli çip tasarımı üzerinde çalışıyor. Takım, geliştirdikleri yenilikçi tasarımlar ve çalışmalarla, geleceğin teknolojilerine öncülük etmeyi hedefliyor.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Emre Çoban, Enes Toprak,  Ülkü Karayakalı, Yakup Büyükkaya, Medine Çifci ve Elif Sena Dindar’dan oluşan Küp X ekibi, çip tasarımı ve mikroelektronik sistemler üzerine yoğunlaşarak, üniversitenin laboratuvar imkanlarından da faydalanıyor. Ekip, çiplerin enerji verimliliği, güvenlik altyapısı ve yüksek performans sunması için ileri mühendislik tekniklerini kullanıyor.

Karabük Üniversitesi Teknofest takımı Küp X’in projeleri, ülkenin dijital altyapısını güçlendirecek ve teknoloji dünyasında önemli bir yer edinmesine katkı sunacak potansiyele sahip. Ekip, çalışmalarını tamamladıktan sonra tasarladıkları çiplerin üretim süreçlerini de yerli imkanlarla gerçekleştirmeyi planlıyor.

Karabük Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi ve KÜPX Takımı kaptanı Emre Çoban, takımının çip tasarımı alanındaki başarılarını ve Teknofest’e katılım sürecini anlattı.

2021 yılında kurularak 4 yıl boyunca yarışmalara katıldıklarını, ilk yıl finale kalarak büyük bir başarıya imza attıklarını ve ikinci yılda ise üçüncülük ödülünü kazandıklarını belirten Çoban, elde ettikleri başarının takımı sürekli olarak geliştirdiğini ve yeniliklere açık hale getirdiğini vurguladı.

Teknofest sürecinin oldukça zorlu geçtiğini belirten Emre Çoban, takım olarak önce kapsamlı araştırmalar yaptıklarını, ardından raporlar ve diğer teknik çalışmalarla yoğun bir tempo içinde ilerlediklerini ifade ederek, “Teknofest'e gitmek biraz zorlu bir süreç çünkü Teknofest'te raporlar ve diğer çalışmalar zorlayıcı olabiliyor. Bizim için şöyle bir süreç var: Öncelikle araştırmamızı yapıyoruz, ardından raporları okuyoruz. Raporları okuduktan sonra devam ediyoruz, ama geceleri sabahlayarak çalışıyoruz. Bu yüzden bizim için çok zorlu bir süreç. Biz Teknofest'e gittiğimizde önce jüriye sunum yapıyoruz. Sunumda hocalara projeyi sunduktan sonra onlardan geri bildirimler alıyoruz. Geri bildirim aldıktan sonra onlarla iletişime geçerek projemizi daha da geliştirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Çip tasarımının önemine dikkat çeken Emre Çoban, bu teknolojilerin tüm cihazlarda kritik bir rol oynadığını belirterek, “Bütün teknolojik cihazlarda çip bulunuyor. Ama bu çiplerin üretimi çok hassas ve çok zorlu bir süreç. Savunma sanayisinden tutun da telefon, televizyon, kamera, aklınıza gelebilecek bütün teknolojik cihazlarda çip bulunuyor. Ancak bu çiplerin belli başlı merkezleri var: Amerika, Çin, Japonya, Kore gibi ülkeler. Biz de bu alanda yeni gelişmeler yaparak, Türkiye adına güzel bir yerlere gelmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Çoban, KÜPX Takımının Karabük Üniversitesinin desteğiyle 4 yıl önce kurulduğunu ve bu süreçte üniversitenin akademik kadrosundan büyük destek aldığını belirterek, “Üniversite desteği ve sponsorların katkısıyla büyük bir ilerleme kaydettik. Yaptığımız çalışmalar doğrultusunda alttan yeni gelen arkadaşlarımızı da geliştirmeye çalışıyoruz. Hocalarımızla iş birliği içerisindeyiz ve burada Teknokent bize sponsor oluyor, bize maddi ve manevi destek sağlıyor. Bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.

Bu yılki Teknofest hedeflerini de paylaşan Çoban, “Bizim bu seneki amacımız dereceye girmek. Bu üniversite için de bizim için de çok önemli bir süreç. Çünkü Teknofest'te birinci olmak çok zorlu bir hedef ve sadece bir takıma ait bir şey. İnşallah birinci olacağız.” dedi.

KÜPX Takımı, Yerli Çip Üretimi İçin Çalışmalarını Sürdürüyor

Karabük Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi ve KÜPX Takımı üyesi Yakup Büyükkaya, takımının Teknofest yolundaki başarılarını ve hedeflerini paylaşarak, “2021 yılında kurulan KÜPX Takımı, 2022 ve 2023 yıllarında büyük başarılar elde etti ve 2024 yılında yeni ekibiyle finale kalarak 320 takım arasında 8. oldu. 2024’teki bu büyük başarıyı, ülkeye katkı sağlama hedefiyle elde ettiklerini belirten Büyükkaya, “İnşallah gelecekte de belirlediğimiz mefkûre ve ülkü doğrultusunda birinci olmayı ve vatanımızı en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz.” dedi

Bağımsızlık ve Teknoloji İhracatı Hedefi
KÜPX Takımı, 2022 yılında dünya çapındaki bazı ülkelerin uyguladığı ambargolar ve kısıtlamalar üzerine bağımsız bir teknoloji altyapısı kurma kararı aldığını belirten Büyükkaya, “Biz de tam bağımsız bir ülke inşası için, müreffeh yarınlar için ne yapabiliriz diye düşündük ve bu sebeple çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımız esnasında, uykusuz kaldığımız geceler, rapor yazarken kafamızın karıştığı süreçlerin içerisinden geçerek şu anki konumumuza geldik. Bu nedenle, bu sadece bir senelik başarının arkasında yatan emek değil, uykusuz geceler, azim, arkadaşlık ve dostluğun birleştiği çok güzel bir süreçtir. Bununla beraber, inşallah 90’lardan beri süregelen bir paradigma kırılması var, kablolu iletişimden kablosuz iletişime geçiş var. Bu paradigma kırılmasının öznesi olarak bizler, kablolu, büyük ve yüksek maliyetli sistemlerden ziyade düşük maliyetli, kolay entegrasyon gerektiren ve ücret konusunda da teknoloji ithalatı yerine ihracatı yapabileceğimiz sistemler üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, ürettiğimiz bir çip mevcut. Gelecek zamanlarda, bu çip ile ülkemize katkı sağlamak istiyoruz. Bu vizyon doğrultusunda, teknoloji ihracatını nasıl yapabiliriz, bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz. Ülkemize katma değerli projeleri nasıl kazandırabiliriz, bunu konuşuyoruz çünkü şunun da bilincindeyiz: Bir paradigma kırılışı var ve bunun öznesi biz gençleriz. Biz gençlerin azimli çalışması gerekiyor. Bu çalışmaların nihai hedefi ise, inşallah güzel yarınlara merhaba demek.” ifadelerini kullandı.

Çip Tasarımı ve Yenilikçi Projeler
KÜPX Takımı, özellikle batarya güç sistemlerinde büyük bir yenilik geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Büyükkaya, “Bu batarya güç sistemlerinde herkesin bildiği gibi büyük komponentler kullanılıyor. Biz ise büyük komponentler yerine, tümleşik ve kolay entegrasyonu gerektiren bir çip tasarlamaktayız. Şu anda, ülkemizde halihazırda üretilmiş TÜBİTAK tarafından Çakıl projesi bulunuyor. Bu, 65 nm'de çalışıyor TÜBİTAK laboratuvarlarında. Biz ise 90 nm'de çalışıyoruz. Ayrık elemanları düşündüğümüzde, mikro düzeyde makro değişimi elde etmek için azimle çalışıyoruz. 90 nm'de ile elde ettiğimiz bu projeyle, ülkemizdeki tasarım ekosistemine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bizim gibi tasarım yapan mühendislerin gelişmesine yardımcı oluyoruz ki, gelecek zamanlarda ülkemizde yabancı yatırımları çekip, bir çip tasarım fabrikası kurduğumuzda, Tayvan'dan değil de Türkiye’den çip tedarik etme hevesindeyiz.” dedi

Büyükkaya, KÜPX Takımı olarak 2025 yılında Kıbrıs’ta düzenlenecek Teknofest’te yer almayı büyük bir heyecanla beklediklerini ifade ederek,  “2025 yılında, ülkemizde ve TEKNOFEST'te büyük yenilikler getirecek çünkü ilk defa Kıbrıs’ta bir TEKNOFEST düzenlenecek. Bu sebeple, bizler bunun heyecanı içerisindeyiz ve Kıbrıs’ta düzenlenecek bu etkinlikte yer almanın gururuyla azimle çalışmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

KÜPX Takımı, Karabük Üniversitesinin ve Karabük Teknokent'in desteğiyle 2024 yılında büyük bir adım attı. Teknokent’in sponsorluğunda yürütülen projelerde, takım üyeleri sadece teknik bilgi ve deneyim kazanmakla kalmayıp, aynı zamanda bu ekosistemi daha da büyütmeye çalışıyorlar.

Büyükkaya, “Karabük Üniversitemiz özelinde Karabük Teknokent'in desteğiyle, 2024 yılında çalışmalarımızı sergiledik. 2025 yılında da aynı düzende, aynı prototip merkezimizde ve arkamızdaki arkadaşlarımızın destek ve himayeleriyle çalışmalarımızı sergileyeceğiz. Karabük Üniversitesinde de tasarım ekosistemine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Ama bunun nasıl geliştirilebileceğini de düşünüyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın hedefleri doğrultusunda eğitimlere önem veriyoruz ve altımızdaki çip tasarım mühendislerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu sene çok güzel bir tecrübe kazandık, ancak altımızdaki arkadaşlarımızı da geliştirerek birden fazla takımla yarışmalara katılıp, bu ekosistemi onlarla da paylaşmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Büyükkaya, ayrıca 10 yıl içinde yerli çip üretimini hayata geçirmeyi ve Türk mühendislerinin katkısıyla bu alanda öncü olmayı hedeflediklerini belirterek, ülkenin savunma sanayiine katkı sağlama amacını yineledi.