Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, İstanbul Aile Vakfı, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Büyük Aile Platformu iş birliğinde düzenlenen “Büyükşehirde Aile Olmak” adlı çalıştaya katıldı.
İstanbul Aile Vakfı, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Büyük Aile Platformu iş birliğinde aile yapısını etkileyen modern yaşam dinamiklerini tartışmak ve çözüm yolları sunmak amacıyla "Büyükşehirde Aile Olmak" çalıştayı düzenlendi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Sevim Sayım Madak, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, MHP Genel Başkan Baş Danışmanı Prof. Dr Ruhi Ersoy, İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları ve İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Üner Karabıyık’ın protokol konuşmalarıyla çalıştayın açılış oturumu yapıldı. Çalıştayda Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve eşi Ebru Kırışık’ta yer aldı.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık konuşmasında, “Aile toplumun ve devletin temelidir. Aile toplumsal değerlerin taşıyıcısı ve yeni nesillere aktarılmasını sağlayan bir kurumdur. Aile yaşayarak öğreten okuldur. Aile üyelerinin ortak faydasını gerçekleştirir. Ayrıca çocukların güvenliği ve maddi-manevi gelişiminin en iyi sağlandığı yerdir. Aileyi dayanışma, iş birliği, iş bölümü, sevgi, saygı, güven, huzur, güvenlik, dostluk ve yardımlaşma gibi pozitif kavramlarla tanımlamak gereklidir. Çünkü aileler bu değerlerin toplumdaki en başarılı temsilcisidir. Ailede elde edilen gelir, ailenin ortak geliri olarak aile üyelerinin yararları için kullanılır. Aile zayıflarsa, bireyselleşme ve yalnızlaşma ortaya çıkmaktadır. Batılı ülkelerde yalnızlık önemli bir sosyal problem olarak görülmektedir. İngiltere’de yalnızlık problemi ile mücadele için Yalnızlık Bakanlığı kurulmuştur. Japonya'da yalnız insanlar için doğum günü kutlaması kapsamında aile kiralama hizmeti verilmektedir. Pek çok ülkede durum giderek kötüleşmektedir. Ailenin güç kaybetmesi, bireyselleşme ve yalnızlaşmanın artması, doğum oranlarını düşürmektedir. Bu durum Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemini ve gelişimini olumsuz etkilemektedir. Kamu politikaları çalışmalarına çok büyük destek ve önem verilerek bilimsel çalışmaların Türkiye’nin sosyal problemlerinin çözülmesine odaklanması sağlanmalıdır. Sağlıklı bilimsel araştırmalar yapılarak ortaya çıkan veriler analiz edilmeli ve aile kurumu desteklenmelidir. Ailede güçlü erkek, güçlü kadın, güçlü aile, güçlü nesiller ve güçlü Türkiye hedefi ile hareket edilmelidir. Aileyi parçalayıcı değil, bütünleştirici bir yaklaşımla ele almak gereklidir. 2-3 Mart 2024 tarihlerinde Karabük’te başlattığımız Türkiye’nin ilk Sosyal Bilimler Festivali: Sosyalfest'te Aile İçi Dayanışma Sosyal Model Tasarım Yarışması açarak gençlerimizin sosyal problemleri çözen yenilikçi yaklaşımlar geliştirmesini sağladık. Böylelikle aile kurumunun geliştirilmesini gençliğimizin gündemine getirdik. Aileyi destekleyen bu yarışmalar Sosyalfest ile devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Ticaret Üniversitesinde düzenlenen ve iki oturumdan oluşan çalıştayda, aile içi iletişimden toplumsal destek mekanizmalarına kadar pek çok konu ele alındı.