Akademik

Covid-19'a Karşı Yeni Gelişme

Covid-19'a Karşı Yeni Gelişme

Covid-19'a Karşı Yeni Gelişme

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Doç. Dr. Hakan Tahtacı ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fizik bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kadir Demir ve Doç. Dr. Hakan Alıcı ''Zerdeçal türevlerinin'' koronavirüs ilacı yapımında kullanılmasıyla ilgili bilimsel çalışma yürütüyor. 22 zerdeçal türevinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) enzimlerini baskıladığı ve virüsün çoğalmasını engellediği özellikleriden yola çıkarak ilaç yapımında kullanılabileceği sonucu akademisyenlerin yürüttüğü çalışma ile ortaya koyuldu.
Prof. Dr. Kadir Demir, Doç. Dr. Hakan Tahtacı ve Arş. Gör. Doç. Dr. Hakan Alıcı bilgisayar üzerinde yaptıkları simülasyonda, zerdeçal türevlerinin koronavirüs enzimlerini baskılayarak virüsün çoğalmasını engelleyebilmesi üzerine, Covid-19 salgınının bitmemesi ve olumsuz etkileri ile hayatı etkilemesi nedeniyle, hastalıkla mücadeleye katkı sağlamak için koronavirüs enzimlerini etkileyen moleküllerle ilgili bir çalışma başlattı.
Bilgisayar simülasyonları  ve teorik yöntemlerin kullanıldığı çalışmada 22 zerdeçal molekülünün koronavirüsün çoğalmasına sebep olan enzimleri hastalığın yayılmasını önlemek ve gerekli tedbirleri almak için virüsün replikasyonunun önüne geçtiği ispatlandı. Zerdeçal türevlerinin koronavirüse karşı potansiyel ilaç çalışmalarında kullanılabileceği ortaya çıktı.
KBÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Tahtacı “Organik kimya alanında sürekli araştırmalar yapmaya çalışıyoruz. Son çalışmamızda zerdeçal bitkisinden ne olur neler olmaz şeklinde bazı çalışmalara girdik. Bununla ilgili çalışmamızı uluslararası platformda yayınladık. Covid-19 ile alakalı bir pandemik süreç var; milyonlarca insan öldü. Bununla ilgili neler yapabiliriz. Covid-19 pandemisi bir nevi azaldı gibi düşünülse de bu viral bir hastalık. Bununla ilgili ne yapabiliriz diye düşündük ekip arkadaşlarımızla. Zerdeçal gibi besin değeri olmayan ancak ilaç olarak kullanılabilen malzemeler üzerinden maddelere gittik ve zerdeçalın yapısını aydınlatmaya çalıştık. Zerdaçalın yapısında birkaç tane etken madde var bunları belirledik ve bunun üzerinden farklı türevlerini yapmaya karar verdik. Dolayısıyla 22 molekül tasarladık. Günümüzde covit-19’a karşı kullanılan ilaçlarla karşılaştırdık. Hangileri daha iyi, daha etkili, hangileri minimum seviyede, toksin etkisi daha az teorik olarak kanıtlandı. 22 tane bileşiği şu an laboratuvar ortamında rahatlıkla ve çok düşük maliyetle sentezleyebilirim. Biz sentetik organik kimyacıyız, bu işin sentez ve mutfak kısmını yapmaya çalışıyoruz. Uzun zamandır çalışmalarımız sürüyor. ” şeklinde konuştu.