Röportaj

Dini musikinin ahenkli izleri “Türk Din Musikisi” kitabında buluştu

Dini musikinin ahenkli izleri “Türk Din Musikisi” kitabında buluştu

Dini musikinin ahenkli izleri “Türk Din Musikisi” kitabında buluştu

Tarihi süreçte gelişen dini musiki kültürümüzü hem İlahiyat Fakültesi öğrencilerine hem de bu sahayla ilgilenenlere ana hatlarıyla ve bütün formlarıyla sunmayı amaçlayan “Türk Din Musikisi” kitabı yayımlandı. Kitabın yazarları arasında Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi’nde Okutman olarak görev yapan Can Doğan da yer alıyor. Türk Din Musikisi kitabına farklı üniversitelerden pek çok akademisyen katkı sağladı. Bu üniversiteler arasında Üniversitemizin yanı sıra Marmara Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi yer alıyor. Kitabın editörlüğünü ise Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi yaptı. Röportaj: Kübra Demirci | Fotoğraflar: Mehmet Zahid Çetinkaya
“Müzikle büyüdüm”
Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi’nde Okutman olarak görev yapan ve kitabın yazarları arasında yer alan Can Doğan ile hem kitap üzerine hem de müzik üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Müziğe çok küçük yaşlarda başladığını aktaran Doğan, müzik eğitimi ve öğrenim hayatıyla ilgili şunları söyledi: “Dedemin kaval çalması beni çok etkiliyordu aynı zamanda ilgimi de çekiyordu. Dedem çaldığı eserlerin hikayelerini anlatırdı. Müzikli bir ortamda yetiştim. Daha sonra müzik ile ilgili ses eğitimi aldım. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musiki Konservatuvarı mezunuyum. Cumhuriyet Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimimi tamamladım ve iki yıl boyunca müzik öğretmenliği yaptım. Şu an Gazi Üniversitesinde doktora programım devam ediyor. Karabük Üniversite’sinde ise hem Güzel Sanatlar Fakültesi’nde hem de İlahiyat Fakültesi’nde derslere giriyorum. Musiki alanında Ulusal ve Uluslararası birçok etkinlik gerçekleştirdik.” dedi.
“Musiki alanına ilgi duyan herkes okuyabilir”
Kitapla ilgili ayrıntılı bilgi veren Okt. Can Doğan kitabın ders kitabı niteliğinde olduğunu ve tüm ilahiyat fakültelerinde standartlaşmasını umduğunu belirtti. Doğan ayrıca, musiki alanına ilgi duyan herkesin bu kitabı okuyabileceğini ve kitabın her bölümünün önemli olduğunu sözlerine ekledi.
“Bizim için önemli olan okuyan sayısı değil, doğru algılanıp yorumlanması”
Alanında uzman kişilerin bir arada olmasının büyük bir avantaj sağladığını da söyleyen Doğan, kitapta “ses eğitimi” bölümünü kendisinin yazdığını belirterek “Kitabı bir kişi ya da bin kişinin okuması fark etmez, bizim için önemli olan doğru bir şekilde algılanıp yorumlanması.” diye konuştu.