Akademik
Geleceğin gözde mesleği: Mekatronik Mühendisliği
Geleceğin gözde mesleği: Mekatronik Mühendisliği
Makine, Elektrik - Elektronik ve Bilgisayar mühendisliklerinin kesişim alanında faaliyet gösteren Mekatronik Mühendisliği hem dünyada hem de ülkemizde popülaritesini arttırmaya devam ediyor. İleri teknoloji konusunda yoğun çalışmalar yapan Üniversitemizde ülkemiz için gurur kaynağı olacak nitelikte mekatronik alanı ile ilgili yeni projeler geliştiriliyor.
Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Raif Bayır, Külliye Karabük’e geleceğin mesleği “Mekatronik Mühendisliği”ni anlattı.
"Farklı temel mühendislik bilimlerini harmanlayan ve içinde barındıran çok yönlü bir disiplin"
Mekatronik Mühendisliği’nin çok yönlü bir disiplin olduğunu belirten Prof. Dr. Raif Bayır; “Mekatronik bir disiplinler arası çalışmayı ifade eden Makine, Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar mühendisliği bölümlerinin kesişim alanında faaliyet gösteren bir mühendislik dalıdır. Bu kesişim alanında yapılan çalışmalar mekatronik alanında yapılan uygulamalar olarak adlandırılmıştır. Hatta ben bu tip mühendisliklere 'filiz mühendislik' dalları diyorum. Sonuç olarak mekatroniğin ne içerdiğini söylemek gerekirse başta makine mühendisliği olmak üzere, elektrik - elektronik ve bilgisayar mühendisliği bilim dallarının kesişim alanında, teknolojik talep ve sorunlara çözüm getirmek amacıyla ürün veya süreçlerin tasarlayabilen ve gerçekleştirebilen yapabilen disiplinler arası bir mühendislik alanı felsefesi olarak tanımlanabilir.” şeklinde konuştu.
Mekatroniğin birçok farklı alan ve sektörle ortak çalışmaya müsait bir disiplin olduğunu kaydeden Bayır, günümüzde Mars'a gönderilen robottan, otomobillerde hız sabitleyicisine, insansız hava araçlarından, yutulabilir robotlara, ekmek pişime makinesinden fotokopi makinalarına kadar çok yaygın bir kullanım alanı olduğunu ifade ederek bu bölümün akıllı teknolojilere yön vereceği ve geleceğin şekillenmesinde önemli bir rol üstleneceğinin altını çizdi.
“Üç bilim dalının ortak dilini konuşabilen kişi mekatronik mühendisidir”
Bir sistem veya ürünün mekatronik olabilmesi için içerisinde bir kontrol birimi (bilgisayar, mikro işlemci, mikrodenetleyici), algılayıcı ve eyleyici olmalıdır. Ayrıca bu sistem amaca uygun kontrol gerçekleştirecek bir yazılımı barındırması gerektiğini savunan Prof. Dr. Bayır şöyle konuştu: “ Bu içerikte herkes ürün veya sistem geliştirebilir. Ancak bu üç bilim dalının ortak dilini konuşabilen kişi Mekatronik mühendisidir. Mekatronik mühendisliğinin en önemli üstünlüğü budur. Bu firmalara, bir ürün veya sürecin geliştirilmesinde doğru ve hızlı karar verilmesini sağlar. Mekatronik mühendisi, proje geliştirmede ve üretimde “kişiler arasına/önüne duvar örmez köprüler kurar.”
“Bölüm bünyesinde insansız kara ve hava araçları, mobil robotlar gibi birçok özgün proje ve çalışmalar yapılmaktadır”
Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Raif Bayır, üniversitemizde hem Mühendislik Fakültesi hem de Teknoloji Fakültesi olmak üzere iki Mekatronik Mühendisliği Bölümü'nün yer aldığını belirterek konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Bu bölümler program olarak büyük benzerlik göstermesine rağmen Teknoloji Fakültesi daha çok uygulama ağırlıklı bir programa sahiptir. Bölümümüz 2009 yılında açılmış ve 2010 yılında öğrenci almaya başlamıştır. Bölümüz bünyesinde elektrikli araç ve teknolojileri, insansız kara ve hava araçları, mobil robotlar, otomasyon sistemleri birçok özgün proje ve çalışmalar yapılmaktadır.”
“Bölümümüzde güncel ve teknolojik gelişmelerin takip edildiği laboratuvarlarımız mevcut”
Bölümün temel amaçlarından birinin de öğrencilere temel mühendislik eğitiminin yanında çok yönlü düşünme yeteneği kazandırmak olduğunu da belirten Bayır, “Bölümümüz bünyesinde birçok güncel ve teknolojik gelişmelerin takip edildiği laboratuvarlarımız mevcuttur. Elektrikli araçlar ve teknolojileri geliştirme laboratuvarı, endüstriyel robot programlama ve simülasyon laboratuvarı, yapay zekâ ve derin öğrenme laboratuvarı (kuruluş aşamasında) ve insansız hava araçları laboratuvarımız mevcuttur.” diye konuştu.
“Sumo Robot alanında dünya birincisiyiz”
Karabük Üniversitesi’nin Mekatronik mühendisliği alanında ülkemiz için gurur kaynağı olacak nitelikte birçok başarıya imza attığını dile getiren Prof. Dr. Bayır “Tübitak elektrikli araç yarışları için geliştirdiğimiz batarya elektrikli aracımız en iyi tasarlanmış elektrikli araç ödülü ve yerli teşvik ürününü alma başarısını göstermiştir. Bu aracımızı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’da bir fuar ziyaretinde görmüş aracımızı beğenmiş ve takdir etmişlerdir. Ayrıca bir mobil robot uygulaması olan sumo robot kategorisinde de 2015 ve 2016 yıllarında dünya birincilikleri alma başarısı gösterdik.” dedi.
“Endüstri 4.0 sürecinde bu alanda yetişen mühendislerin kıymet ve önemi kesinlikle artacak”
Bir ürünün tasarımından üretim sürecine kadar her aşamasında mekatroniğin öneminin Endüstri 4.0 sürecinde giderek arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Raif Bayır şöyle konuştu: “Dünyanın ilgisi çok eskilere dayanırken ülkemizde bu alana olan ilgi 2000 yıllarda sonra artmaya başlamıştır. Birçok üniversitede bu alanda lisans, yüksek lisans ve doktora programları açılıyor. Gençlerimizin ilgisi de bu bölüme oldukça fazla. Mühendislik programlarına girişte uygulanan 240 bine girme şartının getirilmesinden sonra bile Mekatronik mühendisliği bölümlerini hala öğrenciler tercih etmektedir. Yeni sanayi devrimi Endüstri 4.0 ile bu alanda yetişen mühendislerin kıymet ve önemi kesinlikle artacaktır.”
“Mekatronik Mühendisi, teknolojik tasarım sürecini çok iyi bilmeli”
Mezun olan öğrencilere sürekli kendilerini geliştirmeyi tavsiye eden Bayır; “Bu alanda ürün ve süreç geliştirebilmek için araştırma, tasarım ve üretim kabiliyetlerini sürekli geliştirmeleri gerekir. İyi derecede yabancı dil öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Bu mühendisliğin en büyük avantajı olan kesişen 3 ana bilim dalında ortak dili anlama ve kullanabilme becerilerini ön plana çıkarmalarını ve takım çalışmasına yatkın olmalarını tavsiye ediyorum. Bu özellikleri dolayısıyla mekatronik mühendisleri öncelikle, farklı mühendislik alanlarından oluşmuş mühendislik takımı üyeleriyle çok iyi iletişim yeteneğine sahip olmalı ve teknolojik tasarım sürecini çok iyi bilmelidirler.” diye konuştu.
Külliye Karabük