Dünyanın en güzel tatlılarından bir tanesidir elmalı tart. Onu örten hamurun kenarları dantelaymış gibi kıvrılıp şekillendirilmiş, üzeri kafes gibi kapatılmış ve piştikten sonra cam kenarında soğutulmaya bırakılmışsa çoğu çocuk filminin ve çocuk kitabının haklı hırsızlıklara kurban giden yiyeceğidir.
Elmayı dilimleyerek koyanlar da var ama bence rendelemek daha iyi. Üstündeki kafesi yaparken de şeritleri kalın yapınca daha hoş görünüyor. Evde hangi elma varsa onunla yapılır tabi ama yabancı sitelere baktım biraz, granny smith dedikleri yeşil, hafif ekşi olan elmanın en uygun olduğunu söylüyorlar. Bir de dolgusu evet tarçın ve cevizle yapılır ama ben tatlılarda tarçın tercih etmediğim için sadece cevizle yaptım.
Yapılışı
Tereyağı, pudra şekeri ve yumurtayı iyice yoğuruyoruz. Daha sonra vanilyayı, kabartma tozunu, sıvı yağı ve aldığı kadar unu ekleyip yoğuruyoruz. Kurabiye hamuru gibi olacak. Hamurunuzu hazırladıktan sonra dolgusu için tüm malzemeleri ocakta rengi değişene kadar kavurun. Sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamurunuzdan bir büyük, bir de kafesi için küçük beze ayırın. Büyük hamuru tart kalıbını kaplayacak şekilde elinizle açın sonra iç harcınızı içine yayın. Daha sonra da üzerine kafesi yapın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar 20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Nur Polat nadirenpolat@gmail.com