Rektörlük

İlahiyat Fakültesi Arapça Hazırlık Sınıflarının Açılışı Yapıldı

Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça hazırlık sınıflarının açılışı Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bu yıl ilk kez açılan Arapça hazırlık sınıflarıyla İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin Arapça dilinde yetkinlik kazanmaları hedefleniyor.

2024-2025 Akademik yılı İlahiyat Fakültesi Arapça hazırlık sınıflarının açılışı yapıldı. 4 sınıf ve 90 öğrenciden oluşan Arapça hazırlık sınıflarıyla, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin akademik ve mesleki hayatlarında daha donanımlı olmaları amaçlanıyor.

İlahiyat Fakültesinde düzenlenen hazırlık sınıflarının açılış programına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Arapça dil eğitiminin önemine vurgu yaparak, “Bu sene ilk defa Arapça hazırlık sınıfımız oldu. İlahiyat Fakültesinde Arapça eğitimi almak son derece önemli. Ne kadar iyi bir Arapça eğitimi alırsanız, öğrenmeniz o kadar hızlı gerçekleşir. O yüzden Arapça’yı en iyi şekilde öğrenmeye gayret edin. Etrafımızdaki pek çok ülkede Arapça konuşuluyor, çok büyük sayıda Arapça konuşan nüfuslar ve ülkeler var. Dünyanın neresine gitseniz, Arapça konuşan insanlarla rahatça karşılaşabilirsiniz. O yüzden İngilizce kadar önemli bir dil Arapça. Hem de yakın coğrafyamızda bu kadar çok Arapça konuşulması bizim için önemli. Aynı zamanda Arapça'nın bir başka önemi var, o da pek çok tarihten günümüze gelen kaynak Arapça yazılmış. Alanında temel eser niteliğinde çok önemli on binlerce, yüz binlerce Arapça hazırlanmış eser var. Dolayısıyla bunları okuyabilmek için de Arapça’nın iyi olması son derece önemli. O yüzden Arapça’yı en iyi şekilde öğrenmek hem dini ilimleri öğrenmesinde hem de Arapça konuşan insanlarla, halklarla, milletlerle ilişkinin geliştirilmesinde önemli. Yani sadece İlahiyat alanında değil, her alanda Arapça on binlerce eser var. Bunları okuyup anlamak, dilimize çevirmek, buradan makale yazmak, yayın yapmak, eser yapmak gerçekten Türkçe açısından da bilim açısından da son derece kıymetli. O yüzden Arapça öğrenmeye büyük önem vereceğinizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında hazırlık sınıfı öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Kırışık,  “İlahiyat bilimi son derece önemli bir bilim dalıdır. Toplumlar için, milletler için din çok önemlidir. O yüzden dinin doğru anlaşılması, doğru açıklanması ve doğru yaşanması son derece önemlidir. Biz İlahiyat Fakültesine çok büyük önem veriyoruz. İlahiyat Fakültesi üniversitemiz açısından, üniversitemizin göz bebeği kurumlarından bir tanesidir. O yüzden ilahiyat sahasındaki öğrencilerimizin de yapmış olduğumuz yarışmalara katılmasını istiyoruz. Sosyal Bilimler Festivali diye büyük bir festivalimiz var, ilkini geçen sene Mart ayında yaptık. İnşallah 2025 Mart veya Nisan gibi ikincisini yapacağız. Bunlara katılmanızı istiyoruz. Ayrıca Sağlık Bilimleri Festivali diye bir çalışma yapıyoruz. Mesela bununla ilgili diğer fakültelerden arkadaşlarla birlikte takım oluşturarak proje verebilirsiniz. Sizinle alakalı olabilecek projeler de var. Kendinizi belli bir alanla sınırlandırmayın. Fakültemizde çok güzel imkanlar var, çok iyi hocalarımız var, bunlardan da istifade etmeye çalışın. İletişiminizi hocalarımızla artırın, daha yakın irtibat kurun. Öğrenci kulüpleri faaliyetlerimiz var, bunlara katılmaya çalışın. Sosyal etkinliklerde bulunarak kendinizi geliştirin. Başarılı bir eğitim-öğretim yılı diliyorum. Arapçayı en iyi şekilde öğrenmenizi diliyorum. Herhangi bir sorun, sıkıntı veya problemle karşı karşıya kaldığınızda hem dekanımız hem dekan yardımcılarımız hem fakülte sekreterimiz, diğer arkadaşlarımız ve bizler size yardımcı olmak için hazırız. Her zaman bizlere problemlerinizi iletebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, açılış sonrasında Arapça hazırlık sınıflarını ziyaret ederek eğitim alanlarının fiziki yapısı ve dersliklerin donanımı hakkında bilgi aldı.

Prof. Dr. Kırışık, İlahiyat Fakültesinin eğitim altyapısının kalitesini değerlendirmek ve geliştirilmesi gereken noktaları belirlemek amacıyla akademisyenlerle toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Arapça hazırlık sınıflarının eğitim kalitesi ve içeriği detaylı bir şekilde ele alındı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen oryantasyon programında öğrencilere üniversitenin akademik yapısı, Arapça hazırlık eğitiminin müfredatı ve ders planları hakkında bilgiler verildi. Karabük Üniversitesinin sunduğu sosyal, kültürel ve akademik imkanlar da tanıtıldı.