Akademik

“Karabük Lezzet Şenlikleri” Başladı

“Karabük Lezzet Şenlikleri” Başladı

“Karabük Lezzet Şenlikleri” Başladı

“Türk Mutfak Haftası” etkinlikleri kapsamında Karabük’te geleneksel tatlarının geçmişten bugüne yolculuğunun tadılarak sergileneceği “Karabük Lezzet Şenlikleri”nin ikincisi başladı. Karabük Valiliği koordinasyonunda 19-26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ”Karabük Lezzet Şenlikleri”, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğr. Gör. Tolgahan Tabak koordinatörlüğünde Karabük Üniversitesi Konukevi'nde başladı. Karabük Üniversitesinin, kaymakamlıkların, belediyelerin, kurumların, muhtarlıkların, STK ve esnafların katkılarıyla gerçekleşecek yedi günlük şenlik boyunca yerel mutfağın sırları, doku ve tatları sergilenecek. “Karabük Lezzet Şenlikleri” kapsamında Karabük’e gelen Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı, Nalia Karadeniz Mutfağı Mutfak Koordinatörü Volkan Aslan, Radisson Blu Ankara Executive Chef ve ASOMDER Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Gömeç, JW Marriott Ankara Executive Chef Taner Öztürk, Tarım Yazarı ve Fütürist  Mine Ataman, The Stay Oteller Grubu Yiyecek İçecek Direktörü Executive Chef Arzu Öztürk, ve Yiyecek İçecek Danışmanı akademisyen Öğr. Gör. Tolgahan Tabak ilk olarak Safranbolu Belediyesi Uygulama ve Üretim Serasını gezdi. Ata tohumlarıyla Safranbolu maniye domatesi, salata, biber, kabak, fasulye ve patlıcan gibi temel gıdaların yetiştirildiği alanda inceleme yapan şeflere, Safranbolu Belediyesi Ziraat Mühendisi Pınar Alazoğlu Uslu tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Sera incelemesinin ardından Safranbolu’da, safran üretiminin artırılması ve agro-turizme katkı sunulması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında hayata geçirilen “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi uygulama alanında incelemeler yapan misafir şefler, Karabük Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık tarafından proje il genelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Proje hakkında bilgi alan şefler daha sonra ise Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar’ı ziyaret etti. “Karabük Lezzet Şenlikleri” hakkında yapılan sohbetin ardından katkılarından dolayı Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar’a Aşçılık Okulu Mezunları Derneği (ASOMDER) adına Uğur Gömeç tarafından ASOMDER üniforması takdim edildi. Etkinlik kapsamında Yörük Köyüne gelen Vali Vekili Muhittin Gürel, Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Turizm Fakültesi Rekreasyon Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuray Türker, Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Cenk Murat Koçoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Samet Gökkaya, protokol üyeleri ve misafir şefler, “Koz Böreği” yapımı hakkında bilgi aldı ve “Koz Böreği” tadımı yaptı. Buradan Yazıköy’e gelen şefler ve protokol üyeleri Türk Mutfağı Haftası kapsamında yarın ikram edilecek olan “Safranbolu Keşkeği” hakkında bilgi aldı. Ardından Safranbolu Keşkeği, protokol üyeleri tarafından suyu konularak pişmesi için taş fırına bırakıldı.İlk günün sonunda “Karabük Lezzet Şenlikleri’ne katkılarından dolayı Karabük Üniversitesi tarafından katılımcılara teşekkür belgesi verildi. “Karabük Lezzet Şenlikleri”nin 19-21 Mayıs arasındaki uygulayıcısının Karabük Üniversitesi olduğunu ifade eden Karabük Üniversitesi Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğr. Gör. Tolgahan Tabak, “Öncelikle Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat'a çok teşekkür ediyoruz. Bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz ‘Karabük Lezzet Şenliklerinin’ üç gününü Karabük Üniversitesi Konukevi olarak Üniversitemizi bizler temsil ediyoruz. Çalışmamız kapsamında bu dönem birbirinden uzman profesyoneller, sektörel mutfak şefleri ve akademisyenleri davet edip bütün yöresel mutfakların geliştirilmeleri, bütün planlamaların oluşturulmaları, yeni menü tasarımları, söyleşi ve bölgesel kalkınmaya destekler vereceğimiz bir program olarak planladık. Bu yıl farklı olarak çalışmamızda bölgesel ürünlerin kalkınmasına da destek verdik. Birbirinden farklı tasarımcılar ya da birbirinden farklı şef adaylarımız sürecin içerisinde ciddi bir satın alma potansiyeli oluşturuyorlardı. Son yıldaki analizlerimizi Safranbolu’da birçok kaliteli malzemenin piyasada istenilen koşullarda sürdürülebilir olduğu için satış potansiyelinin olduğunu bulamadık. Öncelikle çalışmamızda bu potansiyeli yakalamaya çalıştık. Bu yıl da ekstra olarak Üniversitemizin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve ilgili profesyonel şeflerimiz ortak iş birliğiyle bakanlığımızın talimatlarıyla bu lezzet kapsamındaki bölgesel sürdürülebilirlik ve kalkınma kapsamında vermiş olduğu desteklerle patent çalışması yaptık. Safranbolu’nun yöresel lezzetlerini kendi üretebildiği kaliteli ürün mamullerini birçok alıcıya temsil ederek birçok yerde de temsil edilebilir hale Üniversitemiz koşullarında en iyi tasarımlarda bir proses, bir patent çalışması gerçekleştirerek ve bunları da sayın Valimize, sayın Rektör hocamızın izinleriyle Safranbolu Turizm Fakültesi olarak teslim ettik” diye konuştu.   Editör: Arş. Gör. Fatma Sena YAMAN / Haber: Yasin ALDEMİR / Fotoğraf: Erdal ÇITAK-Kaan KAYMAZ / Kamera: Mahmut GÜMÜŞ Kurumsal İletişim Merkezi Koordinatörlüğü (KİMER)