KBÜ’de “Akademik Yıl Açılışı”nı İçişleri Bakanı Soylu yaptı
Karabük Üniversitesi (KBÜ) 2019 – 2020 Akademik Yılı Açılış Töreni, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımı ile yapıldı.
15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda gerçekleşen törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin, Vali Fuat Gürel, Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş, Belediye Başkanı Rafet Vergili, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, KARDEMİR A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç, Karabük Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, KARDEMİR Yönetim Kurulu Üyesi Osman Kahveci, Karabük Eski Milletvekili Mustafa Eren, protokol üyeleri, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, il müdürleri, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan açılış programında ilk olarak üniversitenin tanıtım filmi sunuldu.
Rektör Prof. Dr. Refik Polat
Törenin açış konuşmasını yapan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, 2007 yılında kurulan Karabük Üniversitesini bilgi, emek ve inançla bir yerlere getirmenin gayreti içerisinde olduğunu belirtti.
Karabük Üniversitesinin kalite ve inovasyon odaklı çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Polat konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Karabük Üniversitesi, Cumhuriyet Kenti Karabük ve dünya kültür mirası Safranbolu’daki külliyeleri, İlçe Meslek Yüksek Okullarıyla Üniversite-Şehir-Sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden birini vermektedir. Seçkin fakülteleri, yüksekokulları, enstitüleri, ar-ge ve akreditasyon laboratuvarları, araştırma ve uygulama merkezlerinde verilen lisans, yüksek lisans, doktora ve uluslararası öğrenci değişim programlarında 50 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Güvenli, barış ve huzurun hakim olduğu üniversiteyiz. Bilim üretirken toplumdan da uzak kalamayız. Karabük halkının iyi niyeti ve samimiyetiyle şehre de aynı huzurun yansıdığı bir öğrenim kurumuyuz. İçinde bulunduğumuz külliyedeki binaların çatıları ve duvarlarına yerleştirdiğimiz güneş panelleriyle kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Yeşil kampüs ve temiz enerji odaklı yolumuza hızla ilerliyoruz. Türkiye'nin ilk ve tek demir çelik enstitüsünü bünyemizde barındırıyoruz. Test, deney ve araştırma imkanlarını geliştiriyoruz. Üniversite öğrencilerimizin istihdama katılmalarında ki en önemli nedeni donanımlarını artırarak sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerini arttırmamızdır. Her yıl onlarca öğrenci kongresi, sempozyumu organize ediyorlar. Türkiye'nin her yerinden gelen öğrenci arkadaşlarını ağırlıyorlar. Safranbolu Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Akademisi'nde yeni Aziz Sancarlar, Fuat Sezginler yetiştirmenin gayreti içerisindeyiz."
Rektör Polat konuşmasının sonunda Karabük Üniversitesinin 90 ülkeden 7 bin 500 öğrencisiyle dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasına giren Anadolu'daki tek üniversite olduğunu belirterek, "Nihai hedefimiz, kalite standartları yerleşmiş, yeniliklere açık, huzurlu bir ortamda bilim üretebilen uluslararası bir akademik merkez olmak. İlk 1000 üniversite arasına girmemize rağmen kendimizi bu hedeflerin başında görüyoruz ve daha çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde eğitimde kalite ve standartlaşmayı sağlama, hocalarımızın uluslararası tecrübelerini arttırmak ve uluslararası yayınlara ve projelere katkılarını çoğaltmak, yüksek lisans ve doktora programlarında da uluslararasılaşmayı en üst seviyeye çıkarmak öncelikli hedeflerimiz arasında olacak." ifadelerini kullandı.
Vali Fuat Gürel
Vali Fuat Gürel ise konuşmasında üniversitelerin bir ülkenin sanayileşmesi ve modernleşmesine öncülük eden kuruluşlar olduğunu ifade ederek, "Karabük Üniversitesi de Karabük'ün ayrılmaz parçası olmuştur. Sizlerin iyi bir eğitim alması için hiçbir fedakarlıktan kaçınılmazken devletimiz ve milletimiz 10 bin yatak kapasiteli yurt yapmıştır. Ayrıca bin kişilik yatak kapasiteli yurt inşaatı da sürmektedir. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ilimize çok önemli yatırımlar yapılmıştır. Bunlardan birisi de Karabük Üniversitesidir." diye konuştu.
Karabük Üniversitesi öğrencilerine ilk ders Bakan Soylu’dan
Akademik yıl açılışına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu temsili olarak verdiği ilk derste Türkiye’nin 21. Yüzyıl Hedefleri “Fırsatlar-Tehditler” adlı konuşma gerçekleştirdi.
"12 yıldır Karabük Üniversitesinin geldiği nokta, Türkiye’nin yakaladığı öz güvenin en önemli özetlerinden birisi"
Bakan Soylu, Karabük Üniversitesinin 12 yılda geldiği noktanın Türkiye'nin yakaladığı öz güvenin en önemli özetlerinden birisi olduğunu belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Gerek helikopterden gördüğümüzde gerek aşağıya indiğimizde gördüğümüzdeki tabloda resim bizi güçlü bir Türkiye geleceğine güçlü adımlarla ilerlettiğine şehadet olarak ortada durmaktadır. Onun için bu önemli bir rakamdır, 50 bin öğrenci rakamı. Sadece nicelikte değil nitelik konusunda da yoğunlaşma açısından önemli bir rakamdır. Yaklaşık 7 bin 500 misafir öğrencinin Karabük’te, Safranbolu’da birlikte bulunmasından elde edilen sinerji de önemli bir rakamdır. Bir tek kişinin getirilmesinin ne kadar zor olduğunun ve bu konuda bu tip meselelerle uğraşan bir arkadaşınız olarak hakikaten 7 bin 500 rakamının çok önemli bir rakam olduğu da burada ifade etmek istiyorum. Sadece burada eğitim öğretim vermiyorsunuz. Sadece burada eğitim ve öğretim yılının sonunda bir diplomada tahsis etmiyorsunuz. Başka bir şey yapıyoruz. Belki dünyanın bugün çok büyük ihtiyaç duyduğu değerleri burada yeniden hep birlikte inşa ediyoruz. Yani Karabük Üniversitesinin elde ettiği bu misyonu takdirle, büyük bir minnet duygusuyla burada huzurunuzda tekrar ifade etmek istiyor ve hepinizi tebrik ediyorum."
"Dünyanın en çok yardım yapan ülkesiyiz"
Bakan Soylu konuşmasında, dünyanın en çok yardım yapan ülkesinin Türkiye olduğunun altını çizerek, "Dünyanın en çok sığınmacı barındıran ülkesiyiz. Terörü desteklemedik. Terör örgütlerine silah ve para vermedik. Laboratuvarlarımızda sentetik uyuşturucu üretmiyoruz. Üretipte başka ülkelere de göndermiyoruz. Bilakis dünyada hem terörle hem uyuşturucuyla en ciddi mücadele veren bir ülkeyiz. Afrika'da, Somali'de, Myanmar’da, bu ülkenin açtığı su kuyuları, bu ülke insanının emekleriyle ve alın teriyle açılan Sahra hastaneleri var. Sudan'da yetim evlerimiz var. Yemen’de yetim evlerimiz var. Sahra hastanelerimiz var. Yüzlerine gülümseme olduğumuz, sofrasına ekmek, sofrasına umut, sofrasına su olduğumuz binlerce insanlar var. " diye konuştu.
Konușmasında kaçak göçmenlerle ilgili verileri de paylaşan Soylu, " 2016 yılında toplam 175 bin kaçak göçmen yakaladık Türkiye içerisinde. 2017 yılında 176 bin kaçak göçmen yakaladık. 2018 yılında yaklaşık 268 bin kaçak göçmen yakaladık. 2019 yılında şu andaki rakam 320 bin. Bu yıl 400 binle bitireceğiz. Bunun sorumlusu biz değiliz. Bunun sorumlusu maalesef dünyayı yönsüzlüğe mahkum eden ve kendileri de yönsüzlük içinde bulunduğu batı ülkeleridir. Bunun sorumlusu biz değiliz." dedi.
"PKK terörü, Türkiye'nin önemli gücü olan Anadolu kardeşliğini bozmaya çalışmaktadır "
Türkiye'nin 40 yıldır PKK terör örgütüyle mücadele ettiğini belirten Soylu, "Ben Kato Dağı'nı defalarca gördüm. Türkiye'de hayvancılığın en iyi yapılacağı yerlerden bir tanesidir. Tam 20 yıldır sadece terör nedeniyle giremediğimiz yerlerde geçen gün Enerji bakanımız videosunu gösterdi. Şarıl şarıl petrol akıyor. Enerji kaynaklarımız, madenlerimiz bizi onlardan uzaklaştırdılar. En önemlisi ülkemizin insanını bölmeye parçalamaya birbirinden ayırmaya çalıştılar. Gelişmiş batı diye tarif ettiğimiz ülkeler 40 yıldır PKK'ya aklınıza gelebilecek her türlü desteği verdiler. Para verdiler, silah eğitimi verdiler, uluslararası koruma verdiler, moral verdiler. Son 5 yıl DAEŞ ile mücadele bahanesiyle bu örgüte açıktan destek verdiler. PKK terör örgütünün Türkiye'ye parasal olarak maliyeti ile yaklaşık 350 milyar dolar ile 1,2 trilyon dolar arasında çeşitli hesaplamalar ve analizler var. Bir başka uluslararası çalışmada terörizmin gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme oranının yüzde 1,4 azaldığı yönünde ciddi bir sonuca ulaşmıştır. Tabi bu işin içinde sosyal maliyetlerde var. PKK terörü, Türkiye'nin önemli bir gücü olan Anadolu kardeşliğini bozmaya çalışmaktadır. "
Bakan Soylu konuşmasının sonunda yaşadığımız coğrafyanın tehditler ve fırsatlar coğrafyası olduğunu belirterek, "Bugün tehdit yoğun bir dönemdeyiz bu doğrudur. Ancak bu tehdit yoğun dönemin son demlerindeyiz ve bunun arkası fırsatlarımızın sefasını süreceğimiz bir dönemdir. Hiç endişe etmeyin. Bugün yaşadığımız göç hadisesi dahil bugün katladığımız pek çok maliyet yarınlarımız için bize çok fırsatlar, farklı fırsatlar ortaya koyacaktır. Bizim temel hedefimiz ve arzumuz buradaki devletlerin istikrarıdır. İllegal tüm yapılar sahadan silindikten sonra burada ekonomi, burada ticaret, tarım ve diğer faaliyetler normal seyrine döndükten sonra inanıyorum ki Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması elbette ki çok farklı olacaktır." şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya Safranbolu'nun yer aldığı tablo hediye etti.
Açılış konuşmalarının ardından akademisyenlere Bilim Ödülleri ve Onur Ödülleri takdim edildi.
Mehmet Ali Şahin'e "Fahri Doktora" unvanı verildi
Karabük Üniversitesi 2019 – 2020 Akademik Yılı Açılış Töreninin ardından Fahri Doktora Töreni gerçekleşti.
Türk siyasetçi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 23. Dönem TBMM Başkanı olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin’e Karabük’e ve Karabük Üniversitesine yaptığı hizmetler dolayısıyla “Fahri Doktora” unvanı verildi. Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mehmet Ali Şahin’e fahri doktora unvanını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte taktim etti.