Akademik
KBÜ'de Organ ve Doku Bağışı Haftası Etkinlikleri
KBÜ'de Organ ve Doku Bağışı Haftası Etkinlikleri
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında Karabük Üniversitesinde “Organ ve Doku Bağışı” konferansı ve "Organ Bağışı Standı"nın açılışı gerçekleştirildi.
Organ ve doku bağışının önemini vurgulamak amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihlerinde düzenlenen etkinlikler bu yıl Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ve Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlenen konferanslar ve "Organ Bağışı Standı"nın açılışı ile başladı.
Programa, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Mustafa Mızrak, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Bağış Koordinatörü Dr. Halil Berkay Uzuncu, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Karabük İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Mustafa Mızrak, "3-9 Kasım tarihleri arasında ülkemizde Organ ve Doku Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır. Organ bağışının Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu da caiz olduğunu belirtmiş ve insanın insana yapabileceği en büyük iyiliğin organ bağışı olduğunu belirtmiştir. Organ bağışını insanlar e-devlet üzerinden e-nabız üzerinden rahatlıkla organ bağışı yapabileceği gibi bu karardan da rahatlıkla e-devlet üzerinden de vazgeçebilmektedir. Ülkemizde organ bağışı bekleyen bir sürü hastalarımız vardır. Gerçekten tedavisi olmayan sadece organ ve doku nakliyle tedavisi sağlanabilecek kişilerin tek kurtuluş yolu organ bağışçısı sayısının artması ve bu sayede organ naklinin yapılmasıdır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en büyük problem kadavra bağışçılarının çok az olmasıdır. Bu bilinci artırmamız ve organ bağışçı sayısının, kadavra sayısının, kadavra bağışçı sayısının artırmamız gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı olarak her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlanmakta ve insanlarda bu bilinç oluşturmaya çalışılmaktadır. Bugünkü konferansımızda da organ ve doku bağışının önemi, geçmişten bugüne ne düzeye geldiği, beyin ölümünün nasıl olacağı, bunun kararını nasıl verildiği ve organ bağışının hangi aşamalardan geçtiğine dair program düzenlenecektir” diye konuştu.
Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Bağış Koordinatörü Dr. Halil Berkay Uzuncu, “Hastanede yoğun bakımda yatan hastaların beyin ölümü gerçekleştiği zaman bunu tespit etmeye, bununla ilgili de hasta ve hasta yakınlarının izni olursa organlarını alıp başka kişilerin hayata tutunmasına yardımcı olmaya çalışıyorum. Hastanemizde bir beyin ölümü tespit komitemiz var. Bu komite aracılığıyla biz beyin ölümü tespitlerini yapıyoruz. Özellikle kafa travması olan, kafayı iç kanaması geçiren, beyin ölümü açısından daha uygun hastaların seçimini yapıp bununla ilgili tetkik ve tedavi süreçlerini gerçekleştiriyoruz. Bizim için 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftasının bir diğer önemi de ülkemizde daha çok canlı vericiden organ nakilleri yapılmakta ancak dünya standartları bundan çok daha farklı. Dünya standartları çoğunlukla kadavra verici üzerine yani vefat etmiş kişiler üzerinden organ bağışına yönelmiş durumda. Bu yüzden biz de beyin ölümüne ve beyin ölümünün tespitine ve beyin ölümü tespiti yapıldıktan sonra kişilerin organ bağışçısı olması için yakınlarından izin alma sürecinde aktif rol almak istiyoruz. Canlı vericiden nakil edilebilecek organlar belli, sadece karaciğer ya da böbrek nakli yapılabiliyor. Ülkemizde kalp nakli ve akciğer nakli bekleyen birçok hastamız da mevcut. Bu yüzden kadavra vericilerin yani beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınlarının organ bağışçısı olması konusunda onlara destek olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından "Organ Bağışı Standı"nın açılışı yapıldı. Ziyaretçilere organ bağışı konusunda bilgi verilerek organ bağışına davette bulunuldu.
Editör: Arş. Gör. Fatma Sena YAMAN / Haber: Yasin ALDEMİR / Fotoğraf: Mehmet Kaan KAYMAZ / Kamera: Mehmet Furkan KARABULUT-Cihan KILIÇASLAN
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü