Akademik
KBÜ’de “Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS Sempozyumu” Başladı
KBÜ’de “Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS Sempozyumu” Başladı
Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS Sempozyumu” başladı.
Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS Sempozyumu", akademisyenler tarafından HIV’in genel özellikleri ve bulaş yolları, HIV hastalık oluşturma mekanizması, dünyada ve Türkiye’de HIV enfeksiyonu, HIV enfeksiyonunun klinik seyri ve tedavisi, HIV enfeksiyonunun tanısında kullanılan testler, HIV enfeksiyonundan korunma, HIV aşı çalışmaları, HIV pozitif bireylerde beslenme, HIV pozitif bireylerde psikososyal yaklaşım başlıklarında ele alındı.
Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Ekrem Karakaya Konferans Salonunda başlayan “Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS Sempozyumu”nun açılışına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, KBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Önalan, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı .
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, bilinçlilik oluşturmak adına güzel bir organizasyonla bir araya gelindiğini ifade ederek, “Karabük Üniversitesinin Rektörü olarak teşekkür ediyorum. Göreve geldiğim 2015’te istedim ki Karabük Üniversitesi bir kongre merkezi olsun, her 15 günde bir sempozyum yapılsın. Bundan sonra biraz daha konu başlığına indirgenmiş sempozyumlar yapmak çok daha mantıklı olacak" diye konuştu.
Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS Sempozyumu'nda sempozyum katılımcıları tarafından HIV Enfeksiyonu ve AIDS konusunda kapsamlı bir bilgi paylaşımının yapılacağını bildiren Rektör Prof. Dr. Polat, "Sempozyumun güzel bilimsel paylaşımlara vesile olmanızı diliyorum. Emekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Daha güzel işler yapmanızı diliyorum” dedi.
KBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Önalan, KBÜ'de bu tür bilimsel etkinliklerin yapılmasını ve organize edilmesini çok önemsediklerini dile getirerek, "Bu konuda hiç şüphesiz en büyük desteği Rektörümüzden aldığımızı vurgulamak isterim. Bu vesileyle bu sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunan, emeği geçen başta Meryem hocam üzere herkese çok teşekkür ederim. Bugün de Dr. Ekrem Karakaya’nın adını taşıyan bu salonda düzenlenen ilk bilimsel etkinliğe tanıklık etmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
KBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Çolak, sempozyumun Avrupa Birliği projesi kapsamında gerçekleştirildiğini ifade ederek, " 'Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS' başlığıyla yola çıktık. Tüm dünyada HIV enfeksiyonu ve AIDS’in rakamları azalma eğilimi gösterirken maalesef ülkemizde bu rakamlar gittikçe artıyor. Dünya Sağlık Örgütünün ve Sağlık Bakanlığı'nın resmi rakamlarını konuşacağız. Baktığımızda maalesef ülkemizde bir artış görüyoruz. Bunun temel nedeni maalesef HIV pozitif ya da AIDS olan insanlar damgalamaya maruz kalıyorlar. Bu da aslında enfeksiyonu tam tanımamızdan ve bilmememizden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.
HIV enfeksiyonu ve AIDS'e sahip hastaların tedavi seçenekleriyle hayat kalitelerini oldukça yüksek tutulabildiğini söyleyen Doç. Dr. Çolak, "Farkındalığı sağlayarak eğitimlerle hem insanların tanıdan korkmaması ve tedaviye yaklaşması hem de enfeksiyonun ne olduğunu bilmesi bizim için son derece kıymetli. Bu eğitimlerimizin devamı da olacak. Farkındalığı artırıp bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Belki bu şekilde bilinç oluşturarak insanların kolaylıkla tanıya ulaşabilecekleri ve tedaviyi kolaylıkla alabilecekleri bilincini oluşturabilirsek ilerleyen yıllarda artık ülkemizde AIDS enfeksiyonlarına ait prevalansın düşmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
"Tüm Yönleriyle HIV Enfeksiyonu ve AIDS" başlığıyla üç oturum şeklinde yapılan sempozyumda ele alınacak konu başlıklarına değinen Doç. Dr. Çolak, "Virüsün genel özellikleri, bulaş yolları, hastalık vücutta nasıl bir mekanizmayla oluşuyor. Devamında da enfeksiyon hastalıkları uzmanımız klinik seyri ve tedavisinden bahsedecek. Laboratuvar tanısını mikrobiyoloji uzmanı hocalarımız anlatacak. Halk sağlığı uzmanımızdan korunma yollarını dinleyeceğiz. HIV ile ilgili yapılan aşı çalışmaları olarak devam eden çalışmalardan bahsedeceğiz. HIV’li bir bireyde psikososyal yaklaşım nasıl olmalı ya da HIV’li bir bireyin immün sistemini arttıran gıdalar ve besinler var mıdır, bunlarla beslenme nasıl olmalı gibi devam eden üç oturum şeklinde oluşturacağımız bir sempozyumumuz olacak” diye konuştu.
Editör: Arş. Gör. Fatma Sena YAMAN / Haber: Yasin ALDEMİR / Fotoğraf: Kaan KAYMAZ / Kamera: Mehmet Furkan KARABULUT- Yaşar YURTTEPE
Kurumsal İletişim Merkezi Koordinatörlüğü (KİMER)