Akademik
Türkiye’nin İlk Sosyal Bilimler Festivali: Sosyalfest’te İlk Gün Sona Erdi
Türkiye’nin İlk Sosyal Bilimler Festivali: Sosyalfest’te İlk Gün Sona Erdi
Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in ilk günü sona erdi.
Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesi vizyonu doğrultusunda Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest ilk gününde yoğun ilgi gördü.
Teknoloji Fakültesinin önünde oluşturulan Sosyalfest yolunun açılmasının ardından protokol üyeleri, kampüste yer alan akademik birimler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve öğrenci kulüpleri stantları tek tek gezerek, görevli personellerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Finale kalan sosyal modeller, stantlarda öğrenciler tarafından KBÜ Sosyal Yaşam Merkezi’nde, Edebiyat Fakültesi Amfilerinde jüri üyelerine sunuldu.
02-03 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında, ilk gün 27 farklı Gelişim Atölyesi’nin yanı sıra sergiler, şiir dinletileri, kukla gösterimleri, okçuluk etkinlikleri, fotomaraton yarışması, spor müsabakaları, söyleşiler, konferanslar, paneller, konserler, atölye çalışmaları ve sunumlar gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Gelişim Atölyelerine Yoğun İlgi
50 gelişim atölyesinin gerçekleştirileceği Sosyalfest’te ilk gün, alanında uzman ve akademisyenler tarafından İslami İlimler Fakültesi ve Kamil Güleç Kütüphanesi Sezer Güleç Sanat Atölyesi’nde katılımcılara mesleki ve akademik gelişimlerine katkı sağlanması amacıyla dokuz farklı alanda toplam 27 gelişim atölyesi düzenlendi. Kişisel Gelişim Atölyelerinde Doç. Dr. Volkan Temizkan tarafından “Kişisel Hayat Planı Atölyesi”, Dr. Öğr. Üyesi Kasım Yılmaz tarafından “Kriz Yönetimi Atölyesi” ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Ali Yetgin tarafından “Zaman Yönetimi Atölyesi”, Yaratıcı Yazarlık Atölyesinde Dr. Öğr. Üyesi Elif Gizem Karaoğlu Kirenli tarafından “Efsane Üretme Atölyesi”, İletişim Atölyesinde Prof. Dr. Abdülcebbar Kavak tarafından “Adab-ı Muaşeret Atölyesi”, Farkındalık Atölyelerinde Yeşim Us Aslan tarafından “Düşüncelerimin Farkındayım Atölyesi”, Öykü Erinç Küçüköz tarafından “Davranışlarımın Farkındayım Atölyesi”, Aslı Canan Yılmazsoy Okutur tarafından “Nefesimin Farkındayım Atölyesi”, Öğr. Gör. Dr. Musa Özsavran tarafından” Bedenimin Farkındayım Atölyesi”, Geleneksel Türk İslam Sanatları Atölyelerinde Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Kılıç Bülbül tarafından “Tezhip Atölyesi”, Arş. Gör. Zübeyde Uzun tarafından “Çini İşlemeciliği Atölyesi”, Arş. Gör. Ufuk Deveci ve Niyazi Ünal tarafından “Hüsn-i Hat ve Kaligrafi Atölyesi”; Değerler Eğitimi Atölyelerinde Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz tarafından “Öz Şefkat Eğitimi Atölyesi”, Doç. Dr. Mebrure DOĞAN tarafından “Sabır Eğitimi Atölyesi”, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Şentepe Lokmanoğlu tarafından “Affetme Eğitimi Atölyesi”, Klin. Psikolog Mehmet Büyükçorak tarafından “İrade Eğitimi Atölyesi”; İyi Oluş Atölyelerinde Prof. Dr. Bora Büken ve Arş. Gör. Dr. Nurcan Bahadır “Müzik Terapi Atölyesi”, Doç. Dr. Eda Öz Çelikbaş tarafından “Sanat Terapisi Atölyesi”, Psk. Dan. Mehtap Kayaoğlu tarafından “Aile Terapisi Atölyesi”, Psk. Dan. Sema Sülün tarafından “Gezici Terapötik Mikrofon”, Dr. Öğr. Üyesi Pelin Özgür Polat tarafından “Duygu Odaklıterapi Atölyesi”; Safranbolu Sanatları Atölyelerinde Doç. Dr. Ersin Çelikbaş tarafından “Hadrianopolis Mozaikleri Atölyesi”, Mehmet Akgül tarafından “Safran Çiçeği Atölyesi”, Öğr. Gör. Dilek Çelik tarafından “Deri İşletmeciliği Atölyesi”; Pozitif Benlik Atölyelerinde Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan tarafından ‘İyilik Yap, İyilik Bul’ Atölyesi, Doç. Dr. Mehmet Dinç tarafından “Yaşama Sevinci Atölyesi”, Dr. Necdet Subaşı tarafından “Derdimiz Hayat Atölyesi” gerçekleştirildi.
“Nefesten Hikmete Gönülden Gönüle Uluslararası Öğrencilerimizden Şiir Dinletisi”
15 Temmuz Konferans Salonunda “Nefesten Hikmete Gönülden Gönüle Uluslararası Öğrencilerimizden Şiir Dinletisi” etkinliği gerçekleştirildi. Gerçekleşen şiir dinletisine akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Kazakistan, Özbekistan, Afganistan ve Afrikalı öğrenciler tarafından Yunus Emre, Ahmet Yesevi, Mevlâna, A. Kadir, Sezai Karakoç, Arif Ay ve Bülent Ata’dan sekiz tane şiir seslendirildi.
“Üç Günlük Dünyada Bir Muhsin Bey” adlı Kukla Gösterisi
Sosyalfest etkinlikleri kapsamında “Üç Günlük Dünyada Bir Muhsin Bey” adlı sözsüz interaktif kukla gösterisi izleyicileriyle buluştu. 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleşen kukla gösterisine akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. İşitme engellileri için farkındalık kazandırmak amacıyla oynanan gösteriyi Cansu Akdeniz ve Gabriel Meidinger sergiledi.
“Prof. Dr. Asım Yapıcı ile Ruh Sağlığı ve Din Söyleşisi”
Sosyalfest etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Asım Yapıcı tarafından Ruh Sağlığı ve Din üzerine İİBF Binası Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonunda söyleşi düzenlendi. Söyleşiye akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Söyleşide ruh sağlığı ve din üzerine geniş bilgiler veren Yapıcı, “İnancın taklidi olur ama imanın taklidi olmaz, iman kişiye özeldir” dedi. Manevi danışmanlık ve dini danışmanlık alanlarının psikolojiye ve psikiyatri alanlarına alternatif bir alan değil tamamlayıcı bir alan olduğunu vurgulayan Yapıcı, söyleşinin sonunda katılımcılardan gelen sorulara yanıt verdi.
“Gökhan Müftüoğlu ile Griden Beyaza Söyleşisi”
Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivalinde, Gri Koç Akademisi’nin kurucusu olan Gökhan Müftüoğlu, Karabük Üniversitesi Hamit Çepni Konferans Salonunda “Geleceğine Odaklan” söyleşisiyle öğrencilerle buluştu. Büyük ilgi gören söyleşide kişisel deneyimlerinden söz eden Müftüoğlu, ajanda ve dijital takvim kullanıp, günümüzü planlayıp insanlara hayır demeyi öğrenmenin gerekliliğini vurgulayarak ‘ama’ları atlamadıkça hiçbir yere varılmayacağını belirtti.
“Dr. Necdet Subaşı ile Derdimiz Hayat Söyleşisi”
Sosyalfest kapsamında Dr. Necdet Subaşı tarafından “Derdimiz Hayat” adlı söyleşi İİBF Binası Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonunda düzenlendi. Söyleşiye akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Söyleşide insanın gündelik hayatı üzerine bilgiler veren Subaşı, “Derdimiz Hayat” kitabındaki temel başlıklara değindi. Hayatın zorlukları ve kolaylıkları bağlamında insanın durumunu değerlendiren Subaşı, insanın hayatta yaşadığı sorunları nasıl aşabileceği üzerine konuşma yaptı.
“Türk Okçuluğu’nun Tarihi Serüveni” Paneli
Karabük Üniversitesinde Türk Okçuluğu’nun tarihi ile ilgili “Türk Okçuluğu’nun Tarihi Serüveni” adlı panel İİBF Binası Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonunda düzenlendi. Moderatörlüğünü Tarihçi Hasan Şahintürk’ün yaptığı panelde Dr. Şükrü Seçkin Anık ve Tarihçi Barış Can panelist olarak yer aldı. Panele, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı. Panelde Türk Okçuluğunun Tarihi hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Sportif alanlarında Türk okçuluğundan söz eden Dr. Şükrü Seçkin Anık, Osmanlı Döneminde yapılan yarışlar ve minyatürler hakkında konuştu. Savaş alanlarındaki Türk okçuluğu tarihine değinen Tarihçi Barış Can ise Türk Okçuluğunun 17. yüzyıla kadar savaşlarda kullanıldığının ve okçuluk sayesinde savaşların kazanıldığının öneminden söz etti. Panel sonunda konuklar Sosyalfest’in çok güzel bir etkinlik olduğunun altını çizerek, Karabük Ünversitesine teşekkür etti.
Sportif Etkinlikler
Sosyalfestin ilk gününde ‘Sportif Etkinlikler’ kapsamında birçok etkinlik düzenlendi. Sportif etkinlikler, katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.
Prof. Dr. Burhanettin Uysal Ay Yıldızlı Stadyumunda Bocce Müsabakası, Okçulukta Hobi Okçuluğu Etkinlikleri, Rakibini Yen Ödülü Kap Yarışmalar (Minyatür Kale Yarışması, Futbol Tenisi Yarışması) düzenlendi. Yarışmalara 500’den fazla sporcu katıldı. Gökşen M. Yücel Kapalı Spor Salonunda ise Masa Tenisi Şampiyonası, Bilek Güreşi Şampiyonası, Dart Şampiyonası, Rakibini Yen Ödülü Kap Yarışmaları (3’lü Basket Yarışması, Mini Tenis Yarışması) düzenlendi. KBÜ Sosyal Yaşam Öğrenci Etkinlik Merkezi’nde Satranç Turnuvası düzenlendi.
Çeşitli Sergiler
Sosyal Bilimler Festivalinin ilk gününde Karabük Üniversitesinde birçok sergiler düzenlendi.
Zafer Çamlıca tarafından İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Safran Çiçeği” adlı sergide safran çiçeğine ait 42 eser yer aldı.
İslami İlimler Fakültesinde düzenlenen “7’den 70’e Geleneksel İslam Sanatları Sergisi” adlı sergide Hat Sergisi, Kaligrafi Sergisi, Minyatür Sergisi, Tezhip Sergisi, Ebru Sergisi ve Okçuluk Sergileri yer aldı.
Kamil Güleç Kütüphanesi Sezer Güleç Sanat Galerisinde düzenlenen karma bir sergi olan “Kültürel Hafıza” sergisinde ise Resim, Safranbolu Bebekleri, Fotoğraf, Telli ve Yaylı Çalgılar gibi alanlar yer aldı.
KBÜ Sosyalfest Etkinlik Alanında “Geçmişten Günümüze Son 100 Yılda Jandarmanın Değişimi” adlı resim sergisi, KBÜ Otağlar Meydanında ise “Türk Dünyasından Esintiler” adlı sergiler düzenlendi.
Konser
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Klasik Türk Müziği Topluluğu tarafından 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda Klasik Türk Müziği konseri düzenlendi. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Adem Kılıç, Öğr. Gör. Kenan Savaş, Öğr. Gör. Alişan Budak, Öğr.G ör. Berk Tunga Taş, Arş. Gör. Seyfullah Özbayrak, Öğr. Elm. Eren Tatlı tarafından gerçekleştirilen konser katılımcılar tarafından ilgi gördü.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Topluluğu tarafından Hamit Çepni Konferans Salonu’nda Pop Müzik konseri gerçekleştirildi. Güncel popülerden şarkılardan oluşan etkinlikte solist olarak Işık Tamtürk, Klavyede Mert Özboncuk, Seçkin Çakmak ve Ceyhun Çelik yer aldı.
Ayrıca gün boyunca Karabük Üniversitesi Sosyalfest Etkinlik alanında çömlek yapımı ve cam işçiliği etkinliği ile “Bir Başkadır Benim Memleketim” adlı Uluslararası Öğrenci etkinlikleri, Karabük Üniversitesi Bayrak Meydanı Etkinlik Alanında ise Uçurtma Uçurma etkinlikleri gerçekleştirildi.
Sosyalfest alan etkinlikleri 3 Mart’ta devam edecek. Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenecek kapanış ve ödül töreni ile sona erecek.
Editör: Arş. Gör. Fatma Sena YAMAN / Haber: Şeyma SOĞANCIOĞLU-Didem GÜLBAYOĞLU- Sedanur ÇEÇEN-Begüm CAN- Büşra İKİER- Aleyna ÇELİK-Neriman ZAMAN- Rojin ALPASLAN-Nudiye ŞAHBAZ-Semanur SANCAKDAROĞLU- Esra TEKELİ- Simgenur TÜRKMEN- Buket KILIÇ- Lütfiye TAŞLI / Fotoğraf: Nurullah KILINÇ- Mehmet Furkan KARABULUT
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü